Oves syskon

Jag vet inte om Oves syskon föddes samtidigt eller inte men jag upptäckte dem först idag, små, små platyfiskar - totalt tre stycken. Nu gäller det att försöka ge dem en optimal miljö, så att de växer och blir stora; hanarna 5 cm och honorna 6 cm som fullvuxna. Vattentemperaturen ska ligga mellan 18 och 25 grader. 

Helt renrasig platy är i stort sett omöjlig att få tag på i zoohandeln, istället säljs fertila korsningar mellan platy och svärdbärare. Oves mamma måste ha varit dräktig, när hon flyttade till Gjuteribacken, för dräktighetstiden löper om fem veckor. Det är ganska lätt att se skillnad på könen, honorna är oftast större och något rundare. Den tydligaste könsskillnaden är att fenstrålarna i könsmogna hanars analfena är ombildad till ett spetsigt fortplantningsorgan, medan honorna har en normalt formad analfena. Platy behöver en stor andel vegetabilisk föda för att trivas och äter gärna bitar av squash och kokta gröna ärtor. Jag tror att de också tycker om mygglarver, ska till djuraffären imorgon och fråga. Samtidigt ska jag köpa malar, som brukar ”städa” sin bostad. 

Sommaren har, precis som alla somrar de senaste åren, gått jättefort trots att den ju egentligen varit ovanligt lång. Den startade ju redan i maj. Nu har det iallafall börjat märkas - både på termometern och på katterna att den börjar närma sig slutet. Katterna är inte så loja längre och jag tycker att det är skönt att slippa rulla runt i sängen utan att kunna somna. Tyvärr är augusti ”Getingarnas månad” och det har Maries kattunge, Sandies barnbarn, fått erfara. Kan du vara snäll och skicka mig bilden på den lille stackaren, Marie, så jag kan visa den imorgon?

Beträffande ormbett tror de flesta att det allvarligaste är om katten blir biten i nosen men nej! Det är de katter som blir bitna i tassen, som oftast dör. När katten går på benet där ormbettet tagit bidrar musklernas sammandragningar tillsammans med blodcirkulationen till att giftet sprids. Det är därför det är så viktigt att katten hålls stilla och inte tillåts gå på benet. Hur det förhåller sig med getingstick vet jag inte men imorgon har jag tagit reda på det och berättar då, vad man ska tänka på.

 

19 aug 2018

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)