På Södra djursjukhuset

Igår skrev jag att jag idag skulle skriva om S-kullen; Smilla, Sammi, Sindy och Sissi men det får bli imorgon. Först måste jag berätta om gårdagen.

Jag är så glad! Ultraljudet på Sandie visade att både hennes hjärta och njurar såg fina ut. Nu vet vi att det inte finns några sjukliga förändringar där. Visserligen trodde jag inte det heller men nu kan jag "andas ut" fullt ut.

Sandie har bara åkt bur/bil en gång tidigare - när vi hämtade hem henne. Då reagerade hon inte alls på att vara instängd i transportburen eller på tåg- och båtresan. Därför har jag aldrig umgåtts med tanken på att det skulle vara annorlunda nu men det var det verkligen. När vi satte in henne i buren blev hon skräckslagen, skrek - inte jamade och började flämta. Hon greps helt enkelt av panik. Det var förfärligt att inte med ord kunna lugna henne och förklara, varför vi gjorde så mot henne. När vi åkt några kilometer lugnade hon sig något och det var ju skönt för både henne och oss. Vi hade tagit gott om tid på oss, eftersom vi åkte i rusningstid. Resan gick fortare än vi trott och vi var framme på Södra djursjukhuset redan innan klockan 18. Vi hade en bokad tid 18:20.

Det finns möjlighet att göra motsvarande ultraljudsundersökningar på Djurakuten på Kungstensgatan men det rekommenderar jag inte. Där ultraljudades Stina. Mottagandet av den lilla, fyrfota patienten var undermåligt. Bemötandet av mig som djurägare var inte mycket bättre. På Södra djursjukhuset möttes vi av en trevlig sköterska och en fantastisk veterinär, Sara Granström.
Hon tog veterinärexamen 2006. Hon har doktorerat i veterinär kardiologi (funktioner och sjukdomar i hjärtat) och har disputerat om hjärtsjukdomen HCM hos katt vid Hospital for mindre husdyr vid Köpenhamns Universitet. För sin disputation har hon utfört ultraljudsundersökningar på flera hundratals hjärtan på katt. Dessutom är hon en av få veterinärer i Sverige som är godkänd att utföra HCM-test på katt. Förutom alla dessa medicinska erfarenheter var hennes sätt att bekanta sig med och undersöka Sandie helt perfekt. Hon klappade och pratade med Sandie, som då blev lugnare och därmed lätt att undersöka. Alla Ragdollägare borde beställa tid hos henne och få sin kisses hjärta och njurar undersökta. Som "grädde på moset" är Södra djursjukhuset också billigast i Stockholm på ultraljud hjärta och njurar. Undersökningen kostar 1765kr.

Hemresan gick mycket bättre. Sandie jamade bara några få gånger. Det vore fel att säga att hon gillar utflykter men det kommer inte att vara något stort problem med att ta med henne till båten, särskilt inte eftersom hon då får åka i samma bur som sin stora trygghet i livet, Stisse.

Resultatet av undersökningen skickas till PawPed, som är en databas, där man kan läsa om avel och genetisk hälsa. Om man vill para sin hona med en hane, som inte är registrerad som avelshane, kan man kolla i PawPed och se om han är ultraljudsundersökt. Är hanen inte det, bör man välja en annan pappa till "sina barnbarn", tycker jag.

Som jag skrivit tidigare är jag missnöjd med hemsideprogrammet. Om man förstorar bilden (genom att klicka på den) står det felaktigt "första kullen" och det går inte att ändra. Det är gulliga, underbara Sandie, ni ser.

 
17 apr 2015

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)