Pälslösa djur

Jag brukar säga att jag tycker om alla djur, som har päls. Idag upptäckte jag att jag också kan tycka om pälslösa djur.

Dagen startade som de flesta andra dagar. Vid åttatiden kom de allihop, anförda av Stisse. Bussigt att låta Ove sova en timme extra, när han är ledig. Efter frukost ville Sandie ha lite fart på Stina, så hon tog sin lilla tass och slog Stina i huvudet. Stina sprang iväg och Sandie efter - Stina irriterad, Sandie bara busig. "Jakten" slutade i hallen, när Stina hoppat upp på lådan/sittplatsen i hallen och kunde slå efter Sandie. Skönt att inte Stina blir arg på allvar. Sandie gör aldrig så här mot Stisse.

Vid 12-tiden åkte vi iväg till Kvarnviken. Planen var att vi skulle sitta på akterdäck och fika i det fina vädret. När vi kom till hamnen, insåg vi att det skulle bli för kallt. Det blåste alltför mycket. Istället satte vi oss vid klubbhuset och fikade. Det var då jag upptäckte att jag också tycker om dem - trollsländor. Jag har sett trollsländor i hela mitt liv men ändå inte sett dem. Idag satte sig en ängstrollslända på min hand. Aldrig tidigare har jag lagt märke till hur vackra de är. Det började med att jag tyckte att det skimrade om vingarna. När jag tittade närmare såg jag som ett rutmönster av varierande storlek av silverfärgade, i vissa ljus guldfärgade, trådar och nästan längst ut på de fyra vingarna fanns en liten svart fläck. När jag kom hem "googlade" jag på trollslända. Jag blev ännu mer fascinerad.

Så här stod det: Trollsländelarverna liknar ingenting annat. De andas genom ändtarmen, och genom att ta upp vatten i den och blåsa ut det igen tar de sig runt med en slags jetdrift. De är extremt rovgiriga och äter grodyngel, småfisk, vatteninsekter, andra trollsländelarver, genom att smyga sig på sina byten och kasta iväg sina käkar över dem. Larvernas underkäkar har ombildats till en så kallad fångstmask som sitter ihopvikt under huvud och mellankropp. När bytet är tillräckligt nära (ungefär 1,5 cm) skjuts den blixtsnabbt ut och griper tag. En annan märklig detalj i larvernas ansikten är ögonen, som hela tiden blir fler. I det första larvstadiet är de bara några få, men vid varje hudbyte tillkommer nya och de gamla vandrar utåt, bakåt. Större larver kan tillsist ha omkring 8000 delögon, fasetter.

Det måste ha varit en "gammal" trollslända jag såg, för den såg ut att ha massor med ögon. Jag kan inte låta bli att tycka om trollsländor efter idag. De är så vackra fastän de saknar päls och trots att de är så små lyckas de fånga sin föda.

Jag både hoppas och tror att Stina snart börjar löpa. När vi kom hem började hon rulla på golvet. Båda hennes tidigare kullar är födda i början av november. Hon besökte Sigge 5-9 september förra året. Nu häller vi tummarna.

29 aug 2015

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)