Pälsvård

Jag vet nu inte säkert, om någon av kattungarna ska ställas ut men även om så inte är fallet, är det bra att hålla pälsen i bästa trim och veta, hur man gör.

Kamma kissen innan badet och klipp klorna! Därefter börjar du förbereda badet. Det är viktigt att du har allt du behöver till hands, innan du börjar bada katten; schampoo och balsam ska vara fördigblandade enligt anvisningarna på förpackningen och hålla samma temperatur som katten. (c:a 38,5 grader). Diskhon, med en halkdyna i botten, kan vara ett bra ställe för badet eller - för att få bra arbetshöjd - placera en badbalja på en strykbräda i badrummet!

En del katter är livrädda för duschen. Då kan man ta en liten kopp och ösa vattnet varsamt över dem.
Tappa upp vatten, något varmare än vad du själv badar i, så att det räcker upp till hälften av kattens ben. 
Håll sedan katten mjukt men bestämt med ena handen över manken/skulderbladen och duscha/häll vatten över kissen. Ett annat sätt (bättre enligt mig) är att sätta på katten en sele och hålla fast den i den. Undvik att blöta kattens huvud/ansikte utan torka det med fuktad bomull efteråt i stället. Var hela tiden noga med att den inte får vatten i öronen, vilket katter upplever som mycket obehagligt.

Om du duschar katten, håll då munstycket direkt mot kattens hud. Massera in schampooblandningen i kattens päls. Upprepa schamponeringen 1-2 gånger. Det är viktigt att du sköljer ur allt schampoo noga, noga. Därefter masserar du in balsamblandningen och följer anvisningen på förpackningen. Du avslutar med att noggrant skölja ur balsamet.

När katten är färdigbadad kramar du ur pälsen, helst med en Plutoduk, som finns att köpa i djurbutikerna. Om du inte äger en sådan kan du värma frottéhanddukar i mikrovågsugnen och svepa in katten i en sådan. Använder du frotté måste du ha flera handdukar, eftersom de inte suger upp vatten lika bra som Plutoduken. Ha inga fönster eller dörrar öppna i bostaden, eftersom katten kan vara lite frusen efter badet. Om den inte är rädd för hårfönen, så är den utmärkt att torka med. Personligen anser jag (och säkert också kissen) att det räcker med badet, så fönen hoppar vi över. När kattens päls har torkat (det tar flera timmar för en lång- och semilånghårig päls) bör du kamma/borsta igenom den. 

Första gången Ove och jag skulle bada en katt bävade vi båda redan inför tanken men proceduren gick över förväntan. Det var visserligen inte så att katten gillade vår idé men använde varken klor eller tänder för att visa sitt missnöje.

De flesta katter ogillar bad men ju oftare den badas, desto lättare blir det för både katten och dess ägare. Så långt jag vet är det endast den turkiska angorakatten, som tycker om att bada.

 

5 jun 2016

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)