Poddavsnittet med Bo och Katarina

De flesta av er som följer min blogg vet att Prata Katt publicerar nya avsnitt i podden varje torsdag - så även idag. Senast dagen innan programmet ska sändas, redigerar Leo och Elin inspelningen och vissa bitar klipps bort. Vetskapen om att möjligheten finns att få uttalanden bortklippta, brukar ha en lugnande inverkan på dem, som vi ska intervjua. Kan verka obegripligt men det förhåller sig så att vissa blir väldigt nervösa av mikrofonerna, trots att det ju bara handlar om samtal med Elin och mig :-).

Dagens podd handlar om hur boken ”Hur tänker din katt?” kom till. Bo Söderström (van föreläsare och inte ett uns nervös) berättar om hur han gick till väga och om vad som förvånade honom själv, när han fick svar på några funderingar han haft, om varför katter beter sig som de gör. Bosses hustru Katarina delar Bos kattintresse och hon var också med på inspelningen. Även hon hade många intressanta saker att berätta. 

Idag spelade vi in två nya avsnitt; ”att hålla en avelshona” och ”katthistoria”. Vi försöker prata katt ur många aspekter och då får vi inte glömma bort att tala om tamkattens anfader, den turkiska katten. Jag har läst mycket om kattens utveckling från vildkatt till tamkatt och vill betona att vildkatt inte är detsamma som en katt som saknar ägare. Vissa benämner felaktigt dessa vildkatter. I själva verket är de förvildade tamkatter.

Människan har genom avel förändrat många djurarter men tamkatten är ett undantag. Den är fortfarande mycket lik vildkatten och är samma goda jägare, som dess förfäder en gång var, där de levde och verkade - i Egypten och i ”Turkiet-Irak”. Den äldsta kattgraven man hittat uppskattar man till 9 500 år gammal och den finns på Cypern. Man tror att de första tamkatterna kom till Sverige någon gång på 400- eller 500-talet men först på 1300-talet hade katten blivit var mans egendom. Då härjade svartråttan och bonden hade insett värdet av att ha minst en jägare på gården, någon som skyddade säden. Katten i sin tur hade förstått värdet av att hålla sig nära gårdarna, där den enkelt kunde hitta föda. En ”affärsförbindelse” upprättades mellan katten och bonden, där båda parter tjänade på samarbetet :-) och instinkterna sitter i.

Fåglarna har börjat återkomma - jag har ingen aning om var de varit hela sommaren - de äter mycket och gärna av talgbollarna utanför “inglasningen” på balkongen. Min snälle, lite sävlige katt, är inte den som brukar anstränga sig i onödan men när fåglarna sitter och hackar på bollarna alldeles nära fönstret tar jaktinstinkten över och han gör ett utfall mot glaset. Han visar då prov på att han fortfarande besitter alla egenskaper en katt ska ha. Låt oss jobba för att våra katter får behålla dem.

 

18 okt 2018

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)