Populäraste rasen för femte året i rad

Inte konstigt! Det är en fantastisk kattras, ragdollen alltså; vänlig, vacker, tålig, rolig, lagom lekfull, människokär, tolerant, sällskaplig - enkelt urryckt allt positivt en katt kan tillskrivas. Därför finns inte många renrasiga ragdollkattungar till salu i Stockholmsområdet. De säljs så snart annonsen kommit ut på Blocket. Idag hittade jag endast två uppfödare, som har registrerade ragdollkattungar till salu, dvs kattungar med stamtavla. Däremot hittade jag flera annonser om ragdollbebisar utan stamtavla. Jag vet att jag skrivit det tidigare men prisskillnaden är oerhört liten utslagen på kattens beräknade livslängd, 15 år. Jag råder alla som ska köpa en ragdoll att välja en uppfödare, som följer Ragdollklubbens och Scandinavian Ragdoll Club's hälsoprogram. Inom ramen för hälsoprogrammet finns två olika typer av tester; ultraljudsundersökning och DNA testning. 

HCM är en ärftlig hjärtsjukdom, som kan upptäckas med ultraljud. HCM-undersökning hjärta rekommenderas innan första parning. Sjukdomen utvecklas långsamt och därför förordas förnyade undersökningar vid 2, 3 och 5 års ålder. DNA-provet är ett svabbprov - mer går att läsa på Ragdollklubbens hemsida. Innan avel är det tillrådligt att även låta göra ett ultraljud på kattens njurar. Det lägsta priset för ultraljud hjärta och njurar i Stockholmstrakten är 1795 kr (Södra Djursjukhuset). Det är endast ett 15-tal veterinärer (i Sverige) som har behörighet att utföra och utfärda intyg om resultatet av ultraljudsundersökningarna.

Senast idag läste jag en annons om "äkta ragdollkattungar" där pappa katt har stamtavla men mamma katt saknar sådan. Tyvärr vet man då ingenting bakåt i leden, vilka som är mammans släktingar, om det föreligger inavel på hennes sida, om hon till och med är släkt med kattpappan. Den som gjort ett val att köpa en katt med ragdollens fantastiska egenskaper gör klokt i att tänka efter noga innan köp av en "äkta ragdoll utan stamtavla", menar jag. En "huskattragdoll" må vara hur gullig och trevlig som helst men man bör känna till skillnaden mellan mellan en äkta ragdoll med stamtavla och en "ragdoll" utan stamtavla (=huskatt), innan man gör sitt val. Kanske är det värt 1500 - 2000 kr utslaget på 15 år att köpa en katt med stamtavla. Viktigt är också att veta att man, om man som jag kommer fram till att "nu skulle jag vilja starta en uppfödning", inte kan få stamtavla på sina kattungar, även om pappan är en ragdoll med stamtavla. Båda föräldrarna måste vara registrerade i SVERAK.

Denna dag är en stor dag i kattungarnas liv - inte bara för att de fyller åtta veckor utan för att...... ja det berättar jag om imorgon.

 

4 jan 2017

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)