Rangordning

I kattflockar finns alltid en tydlig rangordning. Kanske är det också så bland människor. Människor får ofta sin rang genom utbildning; en lång utbildning ger ofta arbete med hög status, som i sin tur också i stor utsträckning ger hög "rang" utanför arbetet. Vissa av dessa personer använder också sin "arbetsstatus" när de känner sin rang hotade genom att t ex säga:" jag som advokat vet.......". Så kan inte katter göra. De är bara naturliga ledare i sig, utan att behöva förhäva sig, men hur blir det så? 

En fertil okastrerad katt är alltid ranghög! En dräktig hona eller nybliven kattmamma står alltid högst i rang i flocken.

Det finns flera faktorer som avgör kattens rang t ex kan det handla om att den är först på reviret och (till skillnad mot nykomlingen) är vuxen (eller är en äldre kattunge). För att kunna behålla en hög status krävs det dock att den första och äldsta katten har en personlighet och ett temperament som är förenligt med hög status. Är den osäker på sin position och beter sig ranglågt förlorar den sin status ganska snabbt.

En katt med riktigt hög status bråkar nästan aldrig, eftersom en sådan katt inte behöver bråka. Det starkaste dominansbeteendet en ranghög katt kan uppvisa är ofta att ignorera den, som muckar eller att markera genom en avmätt och irriterad fräsning utan något tecken på rädsla. En ranghög katt och dess kattkompisar vet vem som bestämmer, eller snarare vem som kan bestämma, för det innebär inte att den ranghöga katten alltid måste hävda sin rätt vid alla tillfällen. Är den ranghöga katten inte särskilt hungrig kan den lugnt sitta och vänta på "sin tur" vid matskålen. Är den ranghöga katten inte jätteangelägen om att ligga själv någonstans kan den dela med sig eller t.o.m. överlåta platsen till någon annan. Är den ranghöga katten angelägen om något, har de andra katterna dock inte en chans, utan får snällt finna sig i att bli bortmotade

. Katten med högst rang kommer emellertid så småningom att bli hotad t om tvingas avstå högsta rangstatus till en annan katt. Hur går det då?

Gustav var nog rätt gammal, när vi träffade honom första gången och i flocken fanns flera andra hormonstinna unga hankatter och när vi återkom till Vista Golf hade flocken en ny ledare. Gustav hade fått dra av sig ledartröjan och jag tyckte att han såg ledsen ut men "that's lite". Man kan inte alltid vara på topp.

Här kommer bilder på Sixten, som är ledare i sin flock. Den består av Linds och Marco. Hoppas han får en kattkompis så småningom. Han har det visserligen jättebra men givetvis skulle han uppskatta någon, som kunde hans "språk" till fullo.

 
23 jul 2016

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)