Rasstandard

När domarna bedömer en katt gör de det enligt en fastställd rasstandard. Bedömningar är ju alltid subjektiva men domaren måste hålla sig till den standard som finns angiven hos SVERAK. På Ragdollklubbens hemsida beskrivs ragdollen mer ingående. Det domaren ska göra är: en generell bedömning (utseende och storlek) huvud (form, nos, haka/kinder/nos) öron (form och placering), ögon (form och färg), nacke, kropp (struktur), ben (tassar), svans, ls och övrigt. Under tiden domaren gör sin genomgång av katten berättar hon/han hur hen bedömer katten och som hen sedan krafsar ner på ett papper. Jag menar verkligen krafsar och tror att domarna gjort det till "en grej" att skriva oläsligt men det ska bli slut på det, när jag har motionerat om det till SVERAKS årsmöte 2018. Det är respektlöst mot utställarna! 

Alla katter är indelade  kategorier. Ragdollen tävlar i kategori I, långhåriga katter. I kategori II tävlar de semilånghåriga, i kategori III orientalerna och i kategori IV de korthåriga. Många av domarna dömer i endast en eller två katagorier medan andra är all round-domare. Att det kan bli olika resultat i bedömningssporter är ofrånkomligt (jämför Let's dance); några domare lägger större vikt vid längden på svansen än formen på tassarna, andra tvärt om men det brukar inte vara himmelsvida skillnader i bedömningarna.

Ragdollen beskrivs som en mycket sällskaplig katt och det går inte att ta miste på här hemma. Kattungarna är nu så stora att de hittar överallt i lägenheten (de hittar också det dom inte ska hitta, sladdar o.dyl.). De vill hela tiden vara, där de har sällskap, gärna i sängen tillsammans med Ove, mig och de vuxna katterna. Det blir trångt då och numera vaknar jag hopkrupen på kanten av sängen, för katter visar ingen hänsyn! På dagarna håller de mestadels till, där jag är t.om på toaletten. Under tiden jag borstade tänderna imorse, hoppade de i och ur kattlådorna och klättrade uppför rottingtvättunnan och hoppade direkt ner igen. Full fart!

Sandie har mer och mer dragit sig undan från amningsstunderna. Idag har jag inte hört henne kalla in kattungarna för mat en enda gång. Däremot lär hon dem jaga nu; sänker benen för att bli en låg, osynlig katt, tar några snabba steg för att sedan rusa iväg med kattungarna efter sig. I de här övningarna är det en fördel att ha öppen planlösning utan dörrar mellan hall, kök och vardagsrum.

Smurf har funnit sig förhållandevis väl till rätta efter bara fyra dagar. Hon har bekantat sig med både de två andra katterna och barnen i familjen, något hon tidigare var omedveten om ens kunde finnas. Hon fyller ett år på tisdag, så hon är fortfarande mycket formbar.

Laila, Flingas nya "mamma" skickade en bild på en egentillverkad, uppskattad bo- och lekplats, något att ta efter.

Skulle också bli glad om någon kan hjälpa mig att tyda vad som står på bedömningssedeln.

 
19 mar 2017

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)