Rätt mat till rätt katt vid rätt ålder

Att maten har stor betydelse vet nog de flesta och även att det lilla barnet inte ska serveras starkt kryddad mat. Vi känner också till att konsistensen på den mat vi ger till 1-åringen (som saknar eller endast har ett fåtal tänder) är en helt annan än den vi själva äter. Vi får kostråd på BVC och även skolan "pratar mat" med våra barn men hur är det då med kunskapen om den mat vi ger våra katter?
Jag pratade för en tid sedan med en liten kille, 6 år om vad han tänkte ge sin kattunge att äta när han fick hem den. Han funderade en liten stund och sedan sa han: "han har ju tänder så han kan väl äta samma mat som Tusse (hans vuxna katt). Inte så tokigt tänkt av ett barn men ack så fel. Att ge rätt mat till katten är lika viktigt som att ge bra kost till barnen!!!

Det är en hel vetenskap det där med maten och när man väl (teoretiskt) tycker sig ha kommit fram till den ultimata födan vad händer då? Katten vägrar äta!!! Precis detta hände oss en gång. Jag hade hittat ett fantastiskt foder, det proteinrikaste på marknaden och "alla katter älskar det", stod det i reklamen. Det var bara ett problem med det - ingen av vår fyra katter ville ens smaka. De tittade ner i matskålarna, vände och gick därifrån.

Generellt kan sägas att man alltid ska köpa kvalitetsfoder och att det ska vara anpassat efter den ålder kisse befinner sig i; kattunge, vuxen katt, äldre katt men man ska också ta hänsyn till om den är kastrerad eller inte. Det finns speciella rasfoder också, bl.a. för ragdoll och även s.k veterinärfoder; mat till överviktiga katter, allergiska katter, katter med njurproblem, ledbesvär, diabetes m.m. 

Det är omöjligt att hålla reda på allt för oss som inte är i branschen men .....inga problem! All personal jag träffat i zoobutiker och på veterinärkliniker är, och har varit, mycket kunnig, engagerad och tillmötesgående och jag har alltid fått goda råd. Idag vet jag precis vad våra katter tycker om och som också är lämpligt för dem men ska sanningen fram, så är det Ove som mest sköter matfrågan.

Ikväll fungerade galleriet och här ser ni fina Safir och Blue (om än liggande på sidan).

Ni minns väl att bilderna är klickbara. Då syns det ännu bättre hur fina de är :-).

 
8 dec 2019

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)