Utflykter med katt

Att en katt inte ska vara lös i bilen synes lika självklart som att människor ska använda säkerhetsbälte under färd men tyvärr är det inte alltid verkligheten. De flesta katter förflyttas med bil från en plats till en annan och även om körsträckan är kort är transportbur ett måste. Man ska absolut inte tro att man kan hålla katten i famnen om den blir rädd. En rädd katt, som far omkring i bilen, är en stor trafikfara. 

När man köper en bur ska den vara tillräckligt stor för katten att att kunna vända sig i den. Om man har flera katter kanske det är bra att köpa en stor bur, så att de kan få dela bur. Detta kan vara bra, om någon av katterna känner oro under bilfärd. Då kan det vara tryggt att vara tillsammans med en kompis. Det finns burar i många olika utföranden och material och vad man väljer är en fråga om tycke och smak men några saker ska man ha i åtanke, när man bestämmer sig. Ska katten tas med på flygresa? Då bör man ta reda på, vilken burtyp flygbolaget kräver. Jag tycker också att det är viktigt att buren är stabil. Plastburar är stadiga men - i mitt tycke - ogästvänliga. Den bästa transportburen är, tycker jag, en tygbur med stålstomme, som är hopfällbar. Katterna ser bra ut genom fönsternätet och det finns fickor på sidorna, där man kan ha lägga kattsaker. 

Om man planerar att ställa ut sin katt, är det bra att tidigt börja bada den. Ju äldre kattungen blir, desto mer brukar den protestera och det brukar kännas. Därför är det också klokt att också regelbundet börja klippa "naglarna", vilket inte heller brukar uppskattas i början men de vänjer sig. Nästa vecka är det dax för kattungarna.

Det är också viktigt att börja träna tidigt med nästan allt en katt ska lära sig t ex att gå i koppel. Det är svårt att få en vuxen katt att vänja sig vid det. Man ska alltid ha en sele till katten, dvs ett halsband och ett band runt framkroppen. Selen ska vara lätt att ta på och knäppa. Den ska inte sitta hårdare än att du får in ett finger mellan den och halsen på katten. Många katter går gärna på promenad utan sele. De brukar snällt följa sin ägare även utan koppel men......... Kommer det en fågel eller blir katten skrämd, kan vad som helst hända. Därför råder jag alla hussar och mattar, som vill ha sällskap med sin kisse på promenaden, att "träna koppel".

29 maj 2016

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)