Rösterna

Wikipedia definierar röst som "den akustiska signal som bär upp budskapet i talat språk och som även används i till exempel sång". Ja, enligt den definitionen verkar katten inte ha det vi kallar röst men vad heter då de ljud den avger, när den vill förmedla något? Jag vet precis vilken av katterna, som "säger" något, när jag hör ett jamande. Precis som jag kan känna igen människoröster, kan jag känna igen de ljud mina kissar avger; såväl jamande, ylande, morrande som spinnande.

Imorse - med slutna ögon i sängen i väntan på att mina ben skulle "mjukna" -  hörde jag ett högt spinnande, som jag inte kände igen direkt. Jag hade visserligen hört något liknande många gånger förut men långt ifrån så kraftigt som nu. När jag tittade upp, såg jag Primus, som låg bredvid mig och njöt av livet i största allmänhet. Obegripligt att en sådan liten kisse kan spinna så högt. Som med mycket annat har vi olika syn på, om katterna ska få vara i sängen eller inte. Här finns nog inget "rätt eller fel". Om katten får bestämma, ska den givetvis få sova precis var den vill och hos oss är det alltid katter i sängen. Jag tycker det är jättemysigt om än lite trångt ibland. Även en kattunge tar stor plats, när den lägger sig snett över sängen och sträcker ut sig i sin fulla längd. Jag känner inte att det är ohygieniskt eftersom jag tömmer kattlådan flera gånger om dagen och använder Ever Clean kattsand, som är det bästa kattströet som finns, anser jag. Det är tyvärr inte miljövänligt men absolut överlägset allt annat strö i alla andra avseenden. Medveten om att det är en dålig ursäkt tänker jag ändå "jag är så noga med att försöka göra allt annat rätt för miljön", tar ett paket, betalar 219 kr (priset nyligen höjt från 199:-). Jag letar hela tiden efter en sand, som är lika bra som Ever Clean men utan bentonitlera men jag har inte hittat någon hittills. Priset kan förefalla högt men sanden är dryg, eftersom den klumpar sig. Det är bara att ta bort klumparna och man behöver sällan skura kattlådan och byta all sand, Vi testade lite olika sorters sand och skrev om det i Trasdockan. Några råd om vad man ska välja, vill jag givetvis inte ge. Det är så mycket man ska väga in och människor tänker olika.

Nu återstår bara att köpa två underlägg av plastad frotté inför Sandies förlossning. Obegripligt att jag inte tänkt på det förut. Tidigare har jag bäddat "kattboet" med frottéhanddukar överdragna med bomullslakan. Det är viktigt att kattungarna inte får ligga direkt på frottén, eftersom deras små klor lätt kan fastna i öglorna. Jag har bäddat förlossningsburen som jag gjort tidigare men hoppas hinna köpa underläggen innan Sandie föder sina småttingar. Jag är redo och Sandie också, tror jag. Till och med veterinärvågen har kommit.

 
25 jan 2017

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)