Så gammal är katten

Tamkatten tillhör familjen "kattdjur" och är det vanligaste sällskapsdjuret i Sverige.

Enligt SBS:S statistik från 2013 finns 1 159 000 katter i Sverige, en minskning med 8% sedan 2006. Kan det bero på att antalet hundar på motsvarande tid ökat med 8% och är nu 784 000 st.

 

Katthonan är dräktig i cirka 65 dagar. Ungarna föds med stängda ögon och öron men utvecklas snabbt. Det tar inte alls lång stund innan de kravlar fram till sin mamma, söker sig fram i pälsen, hittar sin spene (de har ofta sin egen)  och suger i sig den värdefulla råmjölken. En kattunge ökar ca 10 g per dygn den första tiden. När kattungarna är 7-10 dagar har de börjat öppna sina ögon.

Vid tre veckors ålder börjar kattungarna röra sig mer även om det kan se lite vingligt ut. Någon vecka senare har de börjat få glädje av sina kullsyskon och nu börjar de leka med varandra lite försiktigt.

När kattungarna är mellan fem och sju veckor börjar de se ut som vuxna miniatyrkatter.

SVERAK:s regler säger: ”Kattungar får inte flytta till ny ägare (hem) innan de är tolv veckor gamla och har blivit fullvaccinerade mot kattpest och kattinfluensa/kattsnuva, såvida inte veterinär föreskriver annat förfarande.” Jag tycker att ytterligare en vecka med mamma och syskonen är så värdefull att framtida kattungar ska flytta först, när de blivit  13 veckor.

Idag fyller Tasse år. Enligt "Svenska katters sida" fyller han 50 år. Hurra, hurra! Carin har presentat honom med en blåmes, som kvittrar när man kommer åt den på rätt ställe. Undrar om han kommer att leka med den. Stisse skulle säkerligen tycka att den är rolig. Han är den lekfullaste av alla katter jag har och haft.

 


"Svenska katter sida" uppskattar kattens ungefärliga ålder jämfört med människans så här
Katt           Människa
6 månader 10 år
8 månader 13 år
1 år           15 år
2 år.          25 år
4 år.          40 år
7 år           50 år
10 år.        60 år
15 år.        75 år
20 år         105 år

Ja må han leva, ja må han leva, ja må han leva utinhundrade år .... Mysan fick avsluta sitt liv kort efter sin 100-årsdag. 

28 jul 2015

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)