Så mycket gemensamt

Som småbarnsförälder hade jag mycken kontakt med andra i samma situation. Det fanns så många vinster med det; vi kunde hjälpas åt t.ex. med att passa varandras barn eller att skänka varandra eller byta urvuxna barnkläder men det mest väsentliga var ändå att kunna utbyta erfarenheter samt ge och få goda råd och stöd.

Nästan likadant är det för oss kattägare. Förvisso gäller det inte kläder :-) men vi har mycket annat gemensamt och kan hjälpas åt bara vi vill men..... Tyvärr kan det ibland vara tvärt om i ”kattvärlden”. För mig är det obegripligt.

I många annonser står att läsa att kattungarna är kastrerade innan flytt, alternativt anger parningsavtalet eller överlåtelseavtalet att kattungen ska kastreras innan kisse blir könsmogen. Likaså kan man hitta annonser, där det står att katter till avel endast säljs till registrerade uppfödare. Varför? Ett eget stamnamn är definitivt ingen garanti för något annat än att man betalat 1 500 kr och fått sitt stamnamn godkänt. Själv tycker jag att man, precis som för vanligt körkort, borde ha ett ”körkort” för avel, dvs. ett kunskapsprov.

Om någon som inte har erfarenhet av avel men som skulle vilja köpa en avelskatt av mig för att starta en uppfödning, skulle inte mitt villkor vara att vederbörande har ett registrerat stamnamn. Jag skulle istället (om jag bedömer spekulanten seriös i sina planer) erbjuda mig att hjälpa den blivande uppfödaren tillrätta med både stamnamn och annat man bör känna till, när man startar sin uppfödning. Det ger mig bättre garantier för att köparen ska ha ett stöd och därmed känna sig trygg med en bas att stå på. Jag tror att det ger större möjligheter att lyckas än att enbart ha registrerat ett stamnamn. Det viktigaste i avelsarbete är god omvårdnad och en strävan efter att så långt det är möjligt avla fram rastypiska katter och till en början behöver man både praktisk hjälp, råd och stöd.

Vad vill jag då säga med detta? Jo, min avelskatt blir inte finare för att jag missunnar andra att avla på en av min katts lyckade avkommor. Förvisso minskar antalet konkurrerande katter om jag kastrerar mina kattungar innan de säljs men......  Borde inte vi alla sträva efter en större avelsbas med rastypiska ragdolls?

I samband med överlåtelsen talar jag mycket om värdet av kastration, eftersom jag anser att den katt som inte ska användas i avel absolut ska kastreras. Den mår inte bra annars. Om däremot kattungen är lovande och köparen seriös och vill ta emot hjälp av någon med erfarenhet, tycker jag absolut att katten ska få användas i avel. Jag blir bara glad över om någon vill avla på en fin katt från min uppfödning - en kisse med bra bedömningar från utställning.

 
16 jul 2019

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)