Tänk så mycket som hänt!

Nästan alla världens tamkatter härstammar från två begränsade områden: Egypten och Turkiet-Irak. Tamkatten är ett av människans mest omhuldade djur. 

I en studie, som finns presenterad i Nature Ecology & Evolution, har forskare granskat gammalt dna från kvarlevorna (skelett, tänder, skinn, hår) efter katter och man har kommit fram till att det är c:a 9 000 år sedan människorna började tämja katter. Katten hade nu blivit en uppskattad  skadedjursbekämpare. 

Genom avel har människan kraftigt förändrat de flesta husdjur men katten är ett undantag. Tamkatter är ungefär lika stora och ser i hög grad ut som vildkatter och har så gjort under tusentals år, ända fram till mycket sen tid.

Man antar att de första katterna kom till Sverige på 400- eller 500-talet, förmodligen med hemvändande krigare men det kom att dröja flera hundra år, innan katten blev vanlig i vårt land. 

Under medeltiden började rykten om att katter var inblandade i all sorts häxkonst att spridas. På grund av detta började man jaga katter runt om i Europa, och hundratusentals dödades. Många menar att denna kattslakt tillät råttorna att växa sig starka, vilket kan ha ökat spridningen av böldpesten som härjade under mitten av 1300-talet. 

På 1500-talet hade katten blivit populär igen och under detta århundrade kom den även till Amerika. 

8 maj 2020

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)