Så skönt att höra!

Mina tankar går ofta till Sandie. Hon har delat nästan hela sitt liv med oss här hemma men sedan snart tre månader tillbaka är hon Monas och Lasses älskade katt. Jag har inte lyckats få något svar på frågan "Hur långt tillbaka minns en katt", åtminstone inte som jag ser det. Jag vill ha ett svar byggt på forskning.

Om en katt träffar ett kullsyskon efter några månader, minns den det troligtvis inte att detta är den kisse den vuxit upp tillsammans med (vi människor kommer ju inte heller ihåg något från den tid när vi var bebisar). Katters minne fungerar annorlunda än vårt och det är viktigt att komma ihåg. Ingen annan art använder sin hjärna som människan - alla andra begagnar den utefter sin egen art och syfte; överlevnad, jakt, revir, trygghet m.m.

Katter kan t.ex. minnas en doft, som för dem betyder något hotfullt för deras revir. De kan även spara på känslor. Både Carolina, Ove och jag upplevde att Laban kände igen Ove och mig. Han gick noga igenom oss och drog in våra dofter i nosen. Likadant gjorde Zinja. Eftersom vi ägnade sååå mycket tid tillsammans med den kull de föddes i -  vi både matade och gosade med dem mer än vi någonsin gjort med tidigare kullar (det var nädvändigt för deras överlevnad), tror jag att de återupplevde detta och att doften av oss var förknippad med positiva känslor.

I september brukar vi ta upp båten ur sjön och det är sista gången som katterna varit på båten för säsongen. Nästa gång brukar vara i maj. Således har det haft sju månader på sig att glömma båten men......det har de aldrig gjort! Så fort vi bär ner dem genom luckan i förpiken, börjar de undersöka om allt finns kvar på sin plats. Det är viktigt för att de ska trivas. De börjar kolla att kattlådan står kvar, därefter går de till matplatsen (där vi hällt upp vatten och lagt upp mat i deras matskålar. Sedan återstår bara att kolla sovrummet. När de konstaterat att allt är i sin ordning känner de sig redo att gå ut - nja det är ju inte riktigt sant. Stisse vill genast ut. Han älskar att sitta på flybridge och spana. Stina kan ibland vänta flera dagar innan hon känner sig redo. Hon rycker om att ligga i sängen och slumra och gillar det milda gungandet.

Jag ser fram emot att träffa Sandie och se henne hemtam hos Mona och Lasse. Senaste gången vi såg henne var allt nytt och, i hennes huvud obegripligt. Hon kunde inte förstå att vi lämnade henne kvar och själva åkte hem. Det hon inte visste var att detta är det allra bästa för henne. Hon vill vara ensam katt och hon trivs jättebra med att vara drottning på Östgötagatan:-).

 
7 nov 2019

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)