Säkert sex

FIV är en virussjukdom som finns hos tamkatter över hela världen. Även lejon och andra vildkatter kan drabbas men utvecklar sällan symtom. Viruset kan påvisas i saliv och blod hos infekterade katter och smittar oftast via bett eller sår. FIV och HIV kommer från samma virusfamilj. Sex mellan katter kan leda till att FIV-smitta överförs precis som HIV kan smitta mellan människor. FIV är inte vanlig och heller inte dödlig. Problemet är att andra infektioner kan få fäste pga att kattens eget immunförsvar är försämrat och den kan av den anledningen bli väldigt sjuk. En smittad katt kan leva i många år innan den visar några sjukdomssymtom som är relaterade till FIV.

Varför skriver jag nu detta? Våra katter är ju friska. Jo, för jag har haft mailkonversation med Inger idag.

Inger har en fantastisk uppfödning och från henne köpte vi Sandie. Jag hittade Sandie på Ragdollklubbens hemsida på midsommaraftonen 2014 och ringde Inger direkt. Vi bestämde att Ove och jag skulle komma och titta på Sandie i början av augusti. Sandie heter egentligen Åmille Åsåfin och tillhörde Å-kullen. Det talar ju om att Inger har lång erfarenhet som uppfödare. Jag vet inte, hur många katter hon har idag men det jag vet är att Ingers kattungar är avkommor till hennes egna katter. När vi hämtade Sandie hade Inger tre fertila hanar och (om jag minns rätt) sex honor. Inger lånar nästan aldrig ut sina avelshanar pga infektionsrisken. De används så gott som uteslutande till hennes egna honor. Nu är det inte alla som har de möjligheterna men det måste kännas bra att kunna ha koll på antalet parningar och kattungar.

Det är så underbart att kunna sitta i vår egen soffa och titta på en 55" TV istället för den 20-tummare vi varit hänvisade till under tre månader. Det är först nu jag på allvar reflekterat över, hur mycket det betyder med ett eget hem. Mattorna har kommit hem efter en liten utflykt till mattvätten och sängklädseln är äntligen struken och lagd på plats. Ikväll ska jag diciplinera mig och ligga i sängen absolut senast vid midnatt. Även om jag inte sover hela förmiddagarna, är mitt mål att ha samma dygnsrytm som "alla andra" men jag kommer aldrig ifrån att jag älskar att sitta med katterna och filosofera, när allt är tyst och stilla runt omkring.

 
2 sep 2017

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)