Sätta gränser

Jag är mycket duktig på att sätta gränser i vissa avseenden och totalt värdelös i andra sammanhang. Det jag f.n försöker träna mig på är att bli bättre på att säga nej till katterna.

Under mina lärarår, sattes jag många gånger på prov när jag tog över en ny klass och eleverna och jag inte inte kände varandra. Det är viktigt att sätta gränser från början och kunna motivera sina beslut. Samtidigt måste eleverna känna att jag gillar dem men inte allt de gör när de vill "testa mig". Jag har verbalt kunna förklara för dem på ett sätt som de förstår och respekterar. I sådana här sammanhang är jag duktig på att sätta gränser. Det jag har svårt för, mycket svårt t.om, är att säga "nej" till katterna. På morgnarna skulle jag verkligen behöva behärska den konsten. Istället hoppar jag i och ur soffan under flera timmar på förmiddagen. Jag vill ju inte att katterna ska bli osäkra på om de kan lita på mig och jag kan inte förklara för dem varför, om jag negligerar dem genom att inte låta dem gå ut och in som de vill.

Om jag har tur har Ove, som alltid stiger upp före mig, redan hunnit släppa ut Stisse på balkongen, när jag kommer upp. Stisse ligger då på sin vanliga kudde. Tills helt nyligen har han också oftast hunnit somna. Den senaste tiden har han varit vaken och velat komma in och hälsa, när han sett mig. Det måste han ju få. Han sover inte heller på balkongen som han gjorde tidigare.
Naturligtvis öppnar jag till honom, så snart han säger till men..... problemet är att efter bara någon minut vill han ut igen för att en kort stund senare åter vilja gå in. Så fortsätter det tills jag hämtar en tröja och låter dörren stå öppen till balkongen. Kanske borde jag låta bli att göra Stisse till viljes men eftersom jag inte kan motivera mitt "nej" så att han förstår, klarar jag inte heller av att sätta gränser. Istället för att "hoppa upp och ner" från soffan, borde jag kanske sitta kvar och titta färdigt på nyheterna. Förhoppningsvis skulle han då förstå att jag inte vill jobba som dörrvakt men att jag älskar honom ändå, fastän jag inte följer hans direktiv.

Varför Stisse ändrat sina morgonrutiner, vet jag inte men jag gissar att det har att göra med att småfåglarna börjat återvända till de talgbollar, som hänger på balkongräcket. Om min teori stämmer, vet jag inte. Jag räknar i alla fall med att om en vecka eller två kunna ha balkongdörren öppen på dagarna, så att katterna kan gå ut och in som de vill. Det kommer att bli skönt för oss alla.

11 maj 2020

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)