Ska kattungar avmaskas?

Idag fick jag frågan, om jag brukar avmaska mina kattungar. Svaret är NEJ!!! Om kattungar inte är uppfödda utomhus (eller bor i ett hem där det inte finns möss och råttor - skämt) behöver de inte avmaskas. Det är en gammal sanning, som envist håller sig kvar. Jag ifrågasatte inte heller avmaskning, när Stina fick sin första kull. Kattungarna försökte värja sig mot, som jag upplevde det, övergreppet och det kändes förfärligt att tvinga i dem den gräsliga sörjan. Jag frågade den veterinär jag då hade kontakt med, om detta verkligen var nödvändigt. Hon svarade att alla kattungar ska avmaskas. Eftersom jag inte kunde få någon egentlig förklaring på varför, ville jag få en ”second opinion” och vände mig till en veterinär på Jordbruksverket, som är den myndighet som sköter alla författningar vi har att rätta oss efter. Jag är glad att jag inte ”köpte” det första beskedet, för det svar jag fick från Jordbruksverket var att innekatter inte behöver avmaskas. Ingen av våra katter får vara ute (vill inte heller det). Alltså utsätter jag inte mina katter för äckliga Axilur men skulle givetvis ge dig till mina utekatter, om jag hade några.

En annan fråga jag också tagit ställning i är huruvida en kattunge ska kastreras innan försäljning (12 veckor). Jag har skrivit om detta tidigare - jag anser att det är helt fel. Katter som inte ska användas i avel bör absolut kastreras men inte innan de blivit minst 18 veckor och gärna lite senare men helst innan de fyllt sex månader. Vill än en gång förklara varför, eftersom också den frågan kommit upp igen från annat håll. Kastration innebär stress och stress stör det immunförsvar, som kattungen håller på att bygga upp - främst under de första 18 veckorna. 

Det kommer hela tiden nya rapporter och nya riktlinjer och jag försöker hålla mig uppdaterad. Jag tror att de som avmaskar sina kattungar gör det av okunnighet och i tron att det är det bästa för småttingarna. När det gäller den tidiga kastrationen handlar det om andra saker. Resultatet blir en ytterligare minskning av avelsbasen, som istället bör utökas. Fler än jag kan ju komma fram till att det skulle vara roligt om kattens fina gener skulle få gå vidare, även om det inte var tanken, när man köpte den.

Imorgon ska jag visa, hur stora Nicko, som numera heter Neo, och Ninni blivit. Jag fick nya bilder på dem idag :-).

6 dec 2017

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)