Skendräktig - vad är det egentligen?

Jag tror att ordet skendräktig är bekant för de flesta men jag är inte säker på att alla vet vad det innebär. Ända upp till vuxen ålder trodde jag att katter, i stort sett alltid, blev dräktiga när de parade sig. Förklaringen är, gissar jag, att katter så ofta fick kattungar när jag var barn. Inte konstigt, eftersom kastration var sällsynt och p-piller ännu ej uppfunna. En fertil honkatt kan, om människan inte på något vis förhindrar dräktighet, föda upp till 120 kattungar under sin levnad. 

Vi uppfödare planerar våra katters kullar; vi letar en lämplig hankatt, som vi tycker passar vår hona. De träffas, parar sig och vi börjar hoppas men finns det några objektiva tecken vi kan se? Ja, även om inte jag kunnat ta gift på att våra kattjejer väntar bebisar.

En dräktig hona går upp i vikt, spenarna blir större och rödare och buken sväller. För en förstagångshona sker denna färgförändring efter två till tre veckors dräktighet - det är under honans första dräktighet som juvret och bröstkörteln utvecklas - medan dessa tecken kommer senare hos en hona som tidigare fått ungar; efter tre till fyra veckor.

Ägglossning sker vid själva parningen och om en honkatt börjar löpa cirka tre veckor efter parning, kan man misstänka att parningen skett för tidigt i löpet eller att parningen inte är fullgjord. Om honan däremot löper igen efter 6-7 veckor har hon haft ägglossning och skäl till utebliven dräktighet beror på annat. 

Honkatt som får ägglossning men inga ägg befruktas blir skendräktig. Vid skendräktighet har honkattens äggstockar aktiva gulkroppar som producerar progesteron, detta gör att hon inte löper om lika snabbt som en katt som inte haft ägglossning utan först efter cirka 35-42 dagar då gulkroppen tillbakabildats. Progesteron- och östrogemängden är alltid lägre hos en icke-dräktig honkatt jämfört med en dräktig. Därför reagerar inte juvret med svullnad och rodnad hos en skendräktig katt.

Jag har aldrig sett de ”hallonröda tuttarna” jag läst om att man tydligt kan se vid dräktighet men behandla honan som om hon är dräktig efter parning. Om inte visar det sig. 

7 jan 2019

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)