Små ämnen med stor betydelse

Hormoner bildas i någon av kroppens endokrina körtlar och skickas ut i kroppen med blodet. Äggstockarna producerar flera viktiga hormoner och när en honkatt kastreras bortopereras både äggstockar och livmoder. Detta påverkar bl.a. kattens humör och ämnesomsättning.

Jag har märkt det sedan lång tid tillbaka men idag blev jag tydligt uppmärksammad på just detta - Stina är verkligen förändrad sedan hon kastrerades. Sedan dess har hon blivit alltmer harmonisk och tillfreds med livet. Hon var förvisso inte olycklig tidigare heller men numera är hon märkbart mycket mer kelig. Den enda nackdelen med kastrationen, som jag ser det, är risken för ohälsosam viktökning. Stinas har gått upp i vikt men är ändå inte tjock,eftersom hon var smal innan. Ove, som står för djurens mathållning, måste se upp med vad och hur mycket mat han ger henne.

När jag satt i soffan och redigerade en del text på Ragdollklubbens hemsida, kom Stina in från balkongen med siktet inställt på mig. Nu ville hon kela. Hon hoppade upp och satte sig alldeles nära mig och började buffa, spinna och mjölktrampa. Jag såg att hon verkligen uppskattade när jag ägnade hela min uppmärksamhet åt att klappa, klia och prata med henne.

Med detta skrivet hoppas jag att alla förstår att jag förordar att katter som inte ska användas (mer) i avel ska kastreras - dock inte före fyra månaders ålder.

Den enda av våra hemmavarande katter som inte är kastrerad nu är Sandie men på måndag ska även hon bli en lycklig kastrat. 

Kenneth skickade ett foto på Stella Cerise idag. Jag uppskattar alltid, när det kommer hälsningar från ”mina” kattungar. 

 
17 jul 2019

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)