Smärtstillande

Stina var vaken resten av eftermiddagen och även under kvällen; hela tiden nära soffan där Ove och jag satt bänkade framför TV:n. Hon verkade helt enkelt glad över att vara hemma igen men främst av allt tror jag hon var lycklig över att slippa ha ont i munnen. Jag vill än en gång påpeka vikten av att ta sin kisse till veterinären (varje år från 7 års ålder), även om katten inte visar tecken på att något är fel. Katter är mästare på att dölja, när något inte står rätt till!!! Om andra djur skulle se att något inte stämmer, att katten är "ur form", är den underlägsen; lätt för andra katter att övermanna och ett lätt byte för rovdjur. När jag nu tittar på Stina kan jag i backspegeln se att hon har haft besvär av sin tandsjukdom, TR. Nu är hon lättad!!!

TR är en förkortning av tandresorption (tidigare kallad FORL) Tänder som angripits av sjukdomen måste dras ut. Man bör också röntga kattens mun för att upptäcka begynnande angrepp under tandköttskanten. Det behöver inte vara en dödsdom för katten som ibland kan leva ett långt och bra liv utan en enda tand i munnen. Det man måste göra då är att anpassa kattens utfodring och endast ge mjuk mat. Nu hoppas vi ju naturligtvis att sjukdomen inte progredierar.

På tisdag kommer artikeln i lokaltidningarna om våra kurser i SeniorNet. Nils, journalisten som ställde frågorna, var genuint intresserad av det Björn och jag berättade. Björn är ordförande i vår lokala klubb, SeniorNet Solna-Sundbyberg och har lett kurser sedan 2007. Hela Sveriges Dagny, 107-åringen från Solna, startade sitt "digitala liv" i just SeniorNet. 

Strax dags att ge Stina en dos smärtstillande medicin. Numera förskriver veterinärer det - för kisse att ta i tre dagar. Så SKA det vara men tyvärr finns det en del, mest privatpraktiserande djurläkare av den gamla stammen, som inte gör det. Varför? Min gissning är att de krampaktigt håller fast vid det de en gång lärde sig, tyvärr till priset av att kisse har ont vilket den skulle ha sluppit om den hade behandlats av en veterinär som "hängt med". 

Utvecklingen går framåt och går inte att hejda, det gäller veterinärer såväl som 40- och 50-talister.  Det hjälper inte att säga "katter har klarat sig utan smärtstillande under hela min karriär" eller "jag är inte intresserad av datorer". Vi måste vara öppna och sätta oss in i vad vi tar avstånd ifrån, vilket inte är detsamma som att vi ska säga "ja" till alla nya idéer.

 

11 jan 2020

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)