Åtta år men smidig som en ungkatt

Själv väger jag för mycket, Ove väger för mycket och Stisse väger för mycket. Detta delar vi med många andra. En del av förklaringen är minskad ämnesomsättning pga åldern, en annan för lite motion men - det är inte hela förklaringen.

Det finns inte så många fertila hankatter, så det är inte lika märkligt att Tasse och Stisse är halvbröder, som jag tyckte, när jag köpte Stisse. Deras pappa är importerad från Österrike. Tasse är uppfödd i Handen, Stisse på Ekerö. Stisse är mycket större än Tasse, som är en brun colorpoint, SBI n, Stisse en blå colorpoint, SBI a. Tasse är lika smidig och snabb, som han var vid ett års ålder. Stisse är på gränsen till överviktig idag och lite lat. Båda är åtta år och kastrerade. Det finns en genetisk förklaring till detta, åtminstone är det en sanning för mig. De har samma pappa men de har olika mammor. De har vuxit upp hos mig, fått samma kost, kastrerats med två veckors mellanrum och ..........ändå så olika. Hur mycket som är arv och hur mycket som beror på miljön går nog inte att säga med säkerhet men båda har stor betydelse för hur vi utvecklas. 

Eva, Smurfs "mamma", ville att Smurf skulle kastreras med "titthålskirurgi", på "medicinspråket" kallad laparoscopi. Hon letade på alla upptänkliga ställen men kunde inte hitta någon klinik, där ingreppet kunde utföras. Istället fann hon på Upplands Väsby djurkliniks hemsida att man där utför kastration med laserteknik. Då bestämde hon sig för att ta lilla Smurf dit. Operationen utfördes och Eva var nöjd med både operatören och det allmänna omhändertagandet. Hela ingreppet kostade mindre än de flesta kliniker tar för traditionell kastration, trots att laserutrustning är mycket dyr.

Det är besvärligt för alla djur att tvingas ha en "tratt" runt huvudet. Att nyopererade katter och hundar är utrustade med en sådan efter ett operativt ingrepp, förstår jag till viss mån. Man vill ju från sjukhusets sida förhindra att det nyopererade djuret slickar på operationssåret. Stisse hade en sådan tratt, när han kastrerats men jag tog genast bort den, för han var så olycklig över att tvingas ha den. Jag tycker att veterinärklinikerna ska informera djurägarna om att det finns kroppsstrumpor och även mjuka, tjocka kragar, som är ett klart bättre alternativ för katten eller hunden. Visserligen kostar de ju mellan 200 och 300 kr men för de allra flesta är det en kostnad, som är ok.

På Upplands Väsby djurklinik utförs också avancerade ledoperationer berättade Eva. Själv har jag inte varit där men TV3 har haft flera veterinärprogram därifrån och dem har jag följt med glädje.

23 okt 2016

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)