Snart dags för veterinärbesiktning

När en kattunge flyttar, ska den få med sig ett veterinärintyg om slutbesiktning. Intyget får inte vara äldre än 7 dagar. I samband med besiktningen blir kattungen också chippad och får sin andra vaccinationsspruta. I grundvaccinationen ingår tre vaccinationstillfällen. Ett år efter den andra sprutan ska den tredje ges. Det finns olika vaccin på marknaden som ger skydd åt ett eller flera av de virus som orsakar: kattsnuva och kattpest. 

Kattsnuva: symtomen kan vara nysningar, rinnande näsa och ögon, skador på ögat med mera. Dessa varar i mellan 10 och 14 dagar. Sjukdomen kan få allvarliga följder hos unga katter eller hos individer med dåligt immunförsvar. Om sjukdomen inte behandlas kan den leda till allvarliga komplikationer och till och med död. Sedan vacciner blivit tillgängliga har antalet allvarliga former kraftigt minskat men man ska veta att även en vaccinerad katt kan drabbas av kattsnuva men då som en lindrigare variant.

Kattpest: orsakas av parvovirus – smittan sprids framför allt via kattens avföring och viruset kan överleva mer än ett år i miljön. Även innekatter kan smittas, eftersom människor kan föra viruset med sig på kläder, skor och annat som tas hem. Dödligheten är hög, speciellt hos unga katter, och förloppet kan vara snabbt. Vissa katter dör bara några timmar efter att de första symtomen uppträtt. Det finns behandling för kattpest, men den ger bara effekt om den sätts in tidigt.

En kattunge som är registrerad i SVERAK ska alltid ha vaccinerats vid två tillfällen innan den flyttar till sitt nya hem och ska få med sig intyg om detta. Allra bäst är om veterinären skriver in vaccinationerna i stamtavlan. Det finns tilläggsvaccinationer att ge om man t ex ska ta med katten utomlands. I de fall detta blir aktuellt, är det klokt att diskutera det med sin veterinär. Tidigare var rekommendationen att en katt skulle revaccineras varje år men sedan några år tillbaka har man kommit fram till att det räcker att vaccinera vart tredje år i de flesta fall. När det gäller utställning måste man själv (eller veterinären) ta reda på hur lång giltighetstid det vaccin som använts har. Om det är mer än 1 år behöver man ta med ett intyg på detta från veterinären alternativt ta en kopia från FASS på den sidan där vaccinets giltighet framgår. Detta intyg ska sedan tas med till utställningen.

Jag har många gånger fått frågan: "vad är det för fördelar med att köpa raskatt, de kostar ju mycket mer?" Själv tycker jag om alla katter, inte minst värnar jag om hemlösa katter. De främsta orsakerna till att jag själv valt att ha raskatt är att jag vet mycket mer vad jag får. Jag känner till rasens egenskaper och utseende, risken för inavel är minimal (går att kolla i stamtavlan, en blandras saknar stamtavla) och jag vet att den är uppfödd av en registrerad uppfödare, som därmed - i de allra flesta fall - följer SVERAKS rekommendationer för avel och uppfödning. Avgörande för att det blev ragdoll för oss var att rasen är lagom lugn/busig, människokär, tålmodig, vacker etc. Jag kan komma på mängder av fler fördelar. När det gäller blandraser kan jag inte vara lika säker på att få en katt som passar in i vårt liv.

21 jan 2017

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)