Som pyttipanna

Det var flera saker igår, som jag skrev att jag skulle återkomma till idag. Först var det detta med "FindUs", som finns på SVERAK:s hemsida. Fyndigt namn; find us. 

Den 21 mars 1993, nästan på dagen 46 år efter att den första stamtavlan utfärdats, skedde en milstolpe i förbundets historia – den datoriserade stamboken invigdes! Katter med stamtavlor lades successivt in i databasen och datautskrift av stamtavlor skedde under hösten 1993 - för alla kategorier och importer. Våren 1999 bytte förbundet stambokföringsprogram till ett specialtillverkat program, som även omfattar bland annat adress-, stambok- och stamnamnsregister. I mars 2012 fick webbesökare ta del av FindUs – SVERAKs stambokföring på nätet, som vid premiären innehöll 300 202 katter! I FindUs kan man söka en katt. Om jag letar på mitt stamnamn, Spinetts, kommer alla katter fram, som kommer från vår uppfödning. Det jag själv uppskattar mest är att jag kan "provpara" Sandie och Stina i FindUs med intressanta hanar. Jag fyller bara i uppgifter om den hona det gäller med en hane, som verkar fin. Datorn söker sedan katter fyra generationer tillbaka (kan söka fler v.b) och ger sedan besked om inavelskoefficienten, som helst ska vara 0. Vid provparning mellan Amoretto och Stina, fann vi just det resultatet. Stina ska få sin toyboy.

Jag ska kort repetera de vanligaste färgerna och som hjälp för minnet vill jag råda dig att tänka på den sista bokstaven i färgen. Å finns inte i engelskan, så det blir a. RAG a är en blÅ Ragdoll, RAG n är en bruN, RAG d är en röD och RAG e är en cremE. De andra färgerna sparar vi till senare. Om det inte står någon siffra efter RAG och färgbokstaven, är katten en colorpoint. Om det står 03 efter färgen är katten en bicolor och 04 en mitted. Efter alla beteckningarna kan det stå 21 och då vet man att det är en katt med tabbymönster. Exempel: RAG n 03 21 är en brun, bicolor tabbykatt. Bokstavs- och sifferkombinationerna är internationella och kallas EMS-koder (Easy Mind System), ett system för att sortera katter efter ras, färg, mönster och teckning. Ragdollen har bara ett mönster, om den ens har något. Mönstret är tabby (21). Den är himalyamaskad med blå ögon och RAG står naturligtvis för Ragdoll.

Jag lovade också att presentera Amoretto. Han heter egentligen: "Sheltieblue Ragga Blue Amaretto, RAG  a 03 21, född 2015-02-17. Han har ett cert kvar till Champion och har blivit NOM. Vad det innebär berättar jag imorgon. Har ultraljudat hjärta och njurar 2016-01-15 utan anmärkning. Lånas sparsamt ut till testade honor. Har fått en kull". Så står det på Karins hemsida. En parning mellan Stina och honom bör ge kattungar där hälften är colorpoint och hälften bicolor. Om någon av kattungarna är en brun bicolourflicka, skulle jag gärna behålla henne och hon skulle få ta över efter Stina.  

Att jag döpte dagens avsnitt till "Som pyttipanna" beror på att jag jag försökt förklara både FindUs, EMS-systemet och Amoretto i samma avsnitt. Än en gång - ju mer man vet om kattvärlden, desto roligare blir det.

 
30 aug 2016

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)