Sommaren är här!

Sol och värme är inte alltid behagligt. Vi människor kan ju öppna fönster och dörrar, om vi tycker att det är för varmt, bada, duscha, sätta oss i skuggan eller på annat sätt tillse att vi inte blir för varma. Värre är det för katten. Den kan inte svettas som vi, utan värmen avdunstar från kroppen och trampdynorna. Om den är instängd i en bil, husvagn eller båt, kan den inte öppna och gå därifrån. Det är helt enkelt nödvändigt att djurägaren noga tänker på att temperaturen inte blir för hög för katten under soliga sommardagar. Om Det är 23 grader i luften en molnfri dag och klockan är 13:30, är det c:a 85 grader inne i bilen!!! 

Vita katter eller katter med vita öron och ansikten är särskilt mottagliga för solbränna. Applicera solcreme med hög solskyddsfaktor på dessa katters öron och ansikte, eftersom du inte kan lita på att de håller sig i skuggan om de vistas utomhus. När solens strålar är som starkast, och om du kan, är det bra om du kan hålla din katt inomhus för att skydda den mot allvarliga solskador.

En kyldyna från Trixie är bra att ha, om katten är med ute på gräsmattan, när det är varmt. Dynan finns i två olika storlekar och just nu är det extrapris på den på Bromma zoo. Katten brukar också tycka om att man "våtkammar" den.

Tillse alltid att katten har tillgång till färskt vatten!

Om du ser en katt (barn eller hund) instängd i en bil en varm sommardag och inte ser någon ägare i närheten, måste du ingripa. Vad säger lagen?
"Du som lämnar ditt djur i en varm bil kan bli åtalad för djurplågeri. Du som räddar ett djur ur en varm bil och det handlar om en nödhandling har skydd enligt Brottsbalken §24. Agria rekommenderar dock att du kontaktar polisen om möjlighet finns, alternativt att du har ett vittne som kan intyga att djuret led innan du räddar det.

 

2 jun 2016

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)