Sommarvärmen

Sol och värme är ljuvligt men bara i lagom mängd. Behovet av vätska ökar soliga dagar och det är viktigt både för djur och människor att ha tillgång till skugga och vatten. Uttorkning kan allvarligt skada katten, så ställ vattenskålar på flera ställen i bostaden och även utomhus, om katten också får vara ute. Kom ihåg att fylla på när vattennivån sjunker i skålarna. Vissa katter kan dricka mindre när det är varmt, pga att de blir slöa av värmen. Det är bra att uppmuntra dem att dricka genom att lägga i en iskub i skålen och att byta vatten ofta, så att det håller sig vattnet fräscht. Att försiktigt lotsa katten mot vattnet genom att ställa en nyfylld skål bredvid dom kan också hjälpa till. Var uppmärksam efter tecken på värmeslag:
▪ Tungt flämtande
▪ Glansig blick
▪ Obalans
▪ Vacklande, kräkningar
▪ En mörkröd eller lila tunga.

Om katten börjar klia sig ovanligt mycket kan det bero på att den blivit biten av loppor. I de södra delarna av Sverige är kattloppor ett vanligt problem. Den vuxna kattloppan suger blod och lägger sedan ägg. Äggen är vita, ovala och ungefär 0,5 mm långa. En hona lever 2-3 veckor och lägger vanligen 15-20 ägg per dag under sin livstid. Äggen kläcks till larver och de spinner en kokong och ur den kommer sedan en ny loppa. I de flesta fall tar livscykeln 3 – 4 veckor. I extrema fall kan loppor förbli i sina kokonger i flera månader innan de bryter sig ut. I inomhusmiljö trivs kattloppan utmärkt.

 

 

6 jul 2017

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)