Spännande drickande

Ja, nu har jag läst lite mer i "kattbibeln". Det som fängslade mig mest idag är kapitlet "Den lapande katten". Det ligger så mycket forskning bakom den boken, saker som hur katten får i sig vätska, varför den inte ska äta rå fisk eller hur många möss en vildkatt måste fånga per dag för att få i sig tillräckligt många kalorier.

Människan har ganska liten mun och stora kinder, så vi skapar ett undertryck, som för vattnet bakåt mot svalget. Katter har stor mun men små kinder och de måste ju också dricka med munnen ovanför vattenytan, vilket gör att de också kämpar mot gravitationskraften. Hur fungerar då lapandet? Kattens tunga är sträv och försedd med täta hullingar. Det är bara tungspetsen som är slät. När katten dricker sätter den huvudet rakt ovanför vattenytan och sträcker ut den släta tungspetsen som är riktad bakåt, när den vilar mot vattenytan. Katten bryter inte inte vattnets ytspänning. När den lyfter tungan skapar vattnets ytspänning en pelare av vatten mellan tungspetsen ovansida och vattnet. Spännande! På Facebooksidan "Hur tänker din katt" finns en video, som visar precis hur det går till. Upp till 17 gånger kan katten behöva upprepa proceduren innan den har någon centiliter i munnen, som den då sväljer. Alla kattdjur använder samma teknik men ju större katten (leopard, tiger, lejon) är, desto långsammare lapar den. Måste erkänna att jag aldrig för en sekund funderat över, hur katten får i sig vätska. Hur mycket vätska behöver då en katt? C:a 50 ml/kg kroppsvikt. Den katt som enbart äter torrfoder behöver mer vätska än den som också äter blötmat. Katter dricker gärna mjölk men det ska den inte serveras. Det är viktigt att veta att katter är laktostoleranta och ska endast dricka färskt vatten, som bör bytas minst två gånger per dygn. 

Kattmatsindustrin omsätter mer än 100 miljarder kronor per år i Europa och USA tillsammans och fodren förses med det ena mer lockande namnet än det andra; proactive, prescription diet m.m, m.m. Katten är ett utpräglat rovdjur, som egentligen bara behöver föda, som innehåller fett och äggviteämnen. Dessa båda finns i kött. Proteinet taurin är livsnödvändigt för katten. 

Precis som många småbarn kan katter uppvisa något som kallas neofobi. Om det vill jag berätta lite imorgon. Det är inte lätt att vara kattägare - mycket att hålla reda på - men det är fantastiskt roligt och spännande..

 

20 maj 2017

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)