Spartips :-)

Kattens öron och hörsel är högt utvecklade och därför kan en katt upptäcka en extremt stor variation av ljud vid mycket låg styrka. Den kan också vända öronen i olika riktningar, oberoende av varandra, för att på ett bättre sätt kunna lokalisera ljudkällan.

Är det kombinationen, av kattens extremt goda hörsel och att den vänder öronen mot det håll varifrån ljudet kommer, som gör att de flesta katter avskyr dammsugaren, t.om undviker personer som de förknippar med just den? Kanske blir ljudet smärtsamt högt för katter. När Christine kommer för att städa, vill Stisse genast gå ut på balkongen för att slippa höra allt oväsen hon för när hon är här.

Nej, så enkelt kan det inte vara. Zinja är t.ex. inte det minsta rädd för snabeldraken - hon jagar den istället. Jag tror inte att hon direkt gillar den men rädd är hon inte. Hon tycker bara att ljudet är irriterande, gissar jag. 

Oavsett vad det beror på så förstår jag Stisse mycket väl. Jag är själv överkänslig mot ljud och i viss mån överensstämmer mina symtom med dem som 15-20% av jordens befolkning har - nämligen personer med diagnosen HSP, highly sensitive persons. Vi är tillräckligt många med problemet för att det ska betraktas som normalt men inte nog många för att omgivningen alltid ska förstå. Har kanske en mycket hög procent katter också diagnosen :-)? Den borde i sådant fall ha namnet HSC, highly sensitive cats?

Stisse har tagit sin tillflykt till balkongen idag, för här har det städats. Det var Ove som dammsög. Christine tentamensläser och återkommer runt 10 oktober. Jag ogillar inte att städa men själva dammsugningen överlåter jag gärna till någon annan. I det fallet åtnjuter jag sjukdomsvinsten men jag hade ändå mycket hellre dammsugit än ha de problem jag har med axlar, nacke och armar.

Det kostar en hel del att ha katt, det har jag skrivit om tidigare men det går att få ner kostnaden betydligt, om man handlar sand och foder när zooaffärerna har kampanjpriser. Ordinarie pris på 10 liter Ever Clean (sand) är 229 kr. Vi ska strax åka och köpa ”den sanden” i zooaffären i Bromma Blocks. Där pågår en ”drive” och idag kommer vi endast att behöva betala 179 kr för sanden. Jag minns inte, när vi köpte sand till reguljärpris senast. Det är jättelänge sedan.

Ett litet räkneexempel:

Till två katter krävs c:a 10 liter sand/månad. Att köpa sand till extrapris innebär en besparing på 600 kr/år. Medellivslängden för katter är 14 år. Genom att passa på att köpa sand vid rätt tillfälle blir besparingen 8 400 kr för sand till 2 katter under ett genomsnittligt kattliv. De pengarna är bättre att skänka till ett katthem än att öka vinsten för djuraffärens ägare.

Det finns naturligtvis kampanjer som inkluderar annat strö också. Det är inte heller enbart i Bromma Blocks man har extrapriser. Nyss fick jag ett mail med specialerbjudanden från Arken zoo (dock inte om sand den här gången).

 

22 sep 2019

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)