Språklektion 3

Öronen

Neutral katt= öronen står rakt upp, är öppna och ögonen är runda.

Orolig katt= ryckningar i öronen och en svängande svans är tecken på oro eller ilska.

Arg katt= öronen är spetsade och vridna utåt, ögonen är avsmalnande.

Aggressiv katt= öronen är sänkta, pupillerna är runda och utvidgade.

Glad katt= öronen är öppna framåt och står rakt upp, ögonen kisar, pupillerna är smala springor.

Luktsinne

Den starkaste luktsignalen är urinmarkering, framför allt från okastrerade hanar. Deras urin har också den starkaste lukten. Honors urinmarkeringar ökar vid löpning. Urinen är blandad med sekret från körtlar i analområdet. Alla katter urinmarkerar inte och, tack och lov, har vi sluppit det. Katten kissar rakt ut och håller svansen högt i vädret, darrar till och avslutar med att trampa med bakbenen.

Andra dofter katten markerar med kommer från doftkörtlar på kinderna, hakan, läpparna, tinningarna och svansroten. När vi tror att katten stryker sig mot oss för att den tycker så mycket om oss, är den egentliga anledningen att den vill visa att vi tillhör gruppen. Den gör likadant med möbler och eventuella kattkompisar. 

Katten sprider också sin doft över sin päls när den tvättar och putsar sig. Doftsekretet håller pälsen fin och håller kattens doft uppdaterad.

Även när katten vässar klorna på en trädstam eller möbel lämnar den doftmärken. Det finns körtlar vid trampdynorna som håller trampdynorna insmorda och i fint skick men också lämnar ett doftmärke.

Det är inte ovanligt att katter kissar utanför toalådan och klöser på otillåtna möbler, när de är stressade eller oroliga. Detta beteende kan man oftast förändra med några enkla åtgärder. Till att börja med bör man se över kattens omgivning.

Se till att det finns minst en låda per katt! Det är också viktigt att ta bort tidigare lukt av urin (på otillåtna ställen), annars är risken stor att katten återvänder och kissar där igen, pga att den känner urinlukten. Det gör man enklast genom att använda Urine off eller Piss off. Om inget av ovanstående hjälper, bör katten veterinärundersökas. Beteendet kan vara förorsakat av sjukdom.

Finns det flera katter/husdjur i hemmet som kan stressa varandra? Katten bör ha en trygg plats, gärna högt upp, där den kan dra sig undan om den känner sig orolig, exempelvis ett högt klösträd med en koja. Om katten har flera bra alternativ att klösa på men klöser på möblerna ändå, kan man testa att använda Feliway. Det innehåller lugnande feromoner som gör att katten känner sig tryggare och inte har lika stort behov av att sätta sin egen doft på möblerna.

På bilden ligger en lugn katt. Stisse har, sedan vi köpte Mirakelkammen, älskat pälsvård. Så här fluffig blev pälsen igår. 

 

 
23 maj 2015

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)