Mycket att tänka på när det gäller katter

Som jag skrivit tidigare tar arbetet i Ragdollklubben mycket, mycket tid men det ger också mycket tillbaka och jag gör det gärna. Jag lär mig massor och det gillar jag. Igår intervjuade jag en kvinna, vars kisse drabbats av tritrichomonas, som är en oerhört otrevlig parasit. Vilket enormt arbete hon lade ner för att få katten frisk! Denna intervju ska jag, innan dagen är slut, göra en artikel av. Det var inte bara en gång under samtalet, som jag kände en tacksamhet över att ingen av våra katter drabbats av diarrésjukdom, vilket verkar tämligen vanligt. De flesta diarréerna går över spontant och lämnar inga spår men inte ens det, har vi haft i vår lilla uppfödning.

Det finns olika uppfattningar om, när en kattunge ska kastreras. Under många år ansåg man att katten skulle vara minst sex månader innan ingreppet men Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) tog bort åldersgränsen 2013. Många uppfödare, alltför många enligt min uppfattning, kastrerar sina kattungar innan de flyttar till den nya ägaren. Det är givetvis den nya ägaren som betalar för ingreppet och så ska det vara men jag tycker att det är för tidigt. Kattungen ska gå igenom så många förändringar; skiljas från sin mamma och sina syskon, lära känna helt nya människor och inte ha de välkända kvar, ny bostad, nya saker, kanske nya djur osv. Allt detta kan vara stressande för en katt. Ska vi då samtidigt späda på stressen med en kastration? ABSOLUT INTE enligt mig. Stress minskar immunförsvaret och kattungens känsligaste period är mellan 7 och 16 veckor. Vänta tills kissen blivit hemmastadd hos sin nya ägare och vänta tills den fyllt 18 veckor!! Tyvärr finns här ett problem - vissa ägare av avelshanar har som krav att kattungarna ska kastreras innan försäljning. 

Det är mycket man ska ta ställning till, när en kisse ska flytta in. Mycket av det jag idag tycker att man ska veta fanns över huvud taget i mitt huvud, när jag köpte min första kattunge. Inte heller visste jag så mycket om uppfödning, när vår första kull föddes. Efter det har jag hela tiden försökt lära mig mer och mer om de älskade djuren. Jag vill vara en kunnig uppfödare, som kan vara till hjälp och stöd till mina kattungeköpare. Jag har lärt känna många erfarna uppfödare, som jag kan vända mig till, när jag har frågor. Det känns tryggt och det gör det ännu roligare att ha katter.

13 apr 2016

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)