Den vackra pälsen

En katt lägger ner mycket tid på pälsvård, mer än 30 timmar i veckan och den kan svälja upp till två tredjedelar av all päls den tappar. En innekatt som inte stimuleras till aktivitet tvättar sig betydligt oftare än t.ex. en utekatt.

Stress, lång päls och beteendestörningar kan göra att katten lägger mycket tid på pälsvård, vilket i sin tur kan leda till problem med hårbollar. Den nästan konstanta temperaturen året runt inomhus och i kombination med innebelysningen leder till att innekatter fäller nästan året om. Den svalda pälsen kan klumpa ihop sig i både magsäck och tarm och bildar då hårbollar. Katter kan inte, till skillnad från hundar, spotta ut det hår, som lossnar, när de slickar sin päls. På kattens tunga finns små konformade och bakåt-inåtriktade, utväxter (papiller). Papilerna gör att katten inte kan spotta ut håren de får i sig, när de tvättar sig. Hårbollar kan orsaka kräkningar, förstoppning och i allvarligare fall kan de till och med leda till stopp i tarmarna. Katter med längre päls och innekatter är särskilt utsatta.

Stisse kräks upp "bollar" ett par gånger per vecka, Stina mer sällan och Sandie inte alls. Vet inte om det beror på att Sandie inte ens fyllt ett år men hon är inte lika hygieniskwink, som de andra, dvs hon ägnar betydligt mycket mindre tid till pälsvård än de. Kattägare får inte intala sig att de inte behöver hjälpa katten att sköta sin päls, att den klarar det på "egen tass". Katten måste borstas regelbundet varje vecka, helst oftare. Vi blandar specialfordret Hairball Control (Eukanuba) i deras vanliga torrfoder. Skönt då att Sandie inte har problem med hårbollar, eftersom hon vägrar att äta "frön", men det är inget problem idag, eftersom fordret är lämpat för katter över 12 månaders ålder. Fordret gör att hår som sväljs varje dag regelbundet kan elimineras med avföringen istället för att samlas i magen. Det finns fler seriösa fodertillverkare med liknande produkter men vi har varit nöjda med Hairball Control (som vi valde av en slump) och har därför inte prövat något annat.

Jag anser att de fodertillverkare, vars produkter säljs i zooaffärer och hos veterinärer, är seriösa. Det ligger mycket forskning bakom framtagandet och tillverkningen av maten. Den är förvisso något dyrare än den kattmat, som finns att köpa i dagligvarubutikerna men det är väl placerade pengar. 

Den 12 maj klockan 17:30 anordnas en kurs i pälsvård i Agrias lokaler på Gärder, Tegeluddsvägen 13-15. Mer information  kommer på Järva kattklubbs hemsida. Kursen är gratis för medlemmar i Järva kattklubb och Brittringen.

För att din kisse ska må riktigt bra, ska den få hjälp med sin pälsvård genom att du kammar den ofta och ger den bra föda, nogsamt framtagen av seriösa kattfoderproducenter.

Fisk då? Återkommer om mat senare.

 

28 apr 2015

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)