Svårt att hålla sanningen ifrån mig

Nu är det ofrånkomligt. Jag måste inse att att det bara är drygt en vecka kvar, tills kattungarna börjar flytta. Visst förstår jag att det inte går att behålla alla men det är ändå jobbigt, när flyttdagen kommer. De är som allra mysigast runt 12 veckor. De visar då tydligt att de uppskattar vårt sällskap; vill vara med, där vi är och tycker om när vi klappar och leker med dem. Det är så underbart att höra dem spinna av välbehag. Nu har de lärt sig känna igen positiva signaler. Likt Pavlos hundar förknippar de vissa ljud med mat. När Ove skakar på burken med "bebisfrön" kommer alla sättande. De känner också igen ljudet av spaden i sanden i kattlådan och då springer de direkt in på toaletten, för då vet de att det blir rent i lådan. Vi rensar lådorna flera gånger per dag. Det är väldigt viktigt, tycker vi. Katten är ett mycket renligt djur och lika lite som vi människor vill gå på en ofräsch toalett, vill katten gå på en äcklig toalåda. Om kattoan inte hålls ren, söker katten gärna upp en annan plats i bostaden och gör den till sin nya toalett. Det beteendet kan sedan bli svårt att bli av med. Om katterna blir ensamma under många timmar, bör de ha mer än en kattlåda. Etologerna hävdar att man ska ha en låda mer än man har katter (vi tycker att det räcker hos oss med två lådor till våra tre katter).

Jag är ju medveten om att vi bara har våra kattungar till låns och att den dagen kommer, när kattungarna ska flytta. Vi kommer att sakna dem jättemycket. Det blir en så markant skillnad, när vi bara har de vuxna katterna kvar. Ljudet av 20 små fötter, som rusar runt i lägenheten försvinner och det blir påtagligt tyst. Jag måste erkänna att det har funnits stunder, men bara korta, när jag längtat efter att kattungarna ska somna, så att jag lättare kan förflytta mig i lägenheten. Det är svårt att ta sig fram med rollator utan att köra på någon kattunge, som försöker leka med hjulen, när de rullar.

Jag har pratat med Sandie, för att hon ska inse att hon nu kan njuta av att bara vara vuxen katt utan ansvar för bebisar men - vad gör hon? Börjar längta efter nya barn och det visar hon genom att ömsom jama, ömsom vråla. Hon beter sig som en "dålig flicka" men Stisse är inte intresserad. Visserligen tvättar hon en kattunge någon gång ibland men inte särskilt ofta. Stina däremot vill gärna hjälpa kattungarna med pälsvård och de ser ut att gilla det och Sandie har inte längre något emot det.

Nu kan vi ha balkongdörren öppen även nattetid och det uppskattas av alla djuren. Helst skulle de vilja vara i sovrummet i vår säng men det fungerar inte med åtta katter, där fem av dem av och till kommer på att de vill leka. När de små inte längre bor kvar, kommer de stora att få flytta tillbaka in i sängen. Jag hoppas att kattungarna också få sova nära sina nya ägare. Jag tycker att det ger dem ytterligare trygghet.

Det är inte ofta kattungarna lyckas tigga till sig en skvätt. Endast tre kattungar har upptäckt möjligheten.

 
4 jun 2016

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)