Svårt att hålla reda på....

rasklubbar, kattklubbar, rikskattklubbar och internationella kattklubbar. Jag vet att jag skrivit om det även tidigare men tror att det är dags att ta en kort repetition, för jag har fått flera frågor om detta på senaste tiden. Att jag vill ta upp det idag beror på att Scandinavian Ragdoll Club kommer att hålla ett extra årsmöte 9 december, där man kommer att rösta om, ifall medlemmarna vill att SRC ska ansöka om att få bli en SVERAK-ansluten kattklubb. Jag ska nu på enklast möjliga sätt försöka förklara hur det fungerar för de flesta* ragdollägare i Sverige.

Vi köper vår ragdoll av en registrerad uppfödare, vilket innebär att uppfödaren har ett stamnamn, i mitt fall SE* Spinetts. Katten vi köper har stamtavla, utfärdad av SVERAK. Uppfödare måste tillhöra en SVERAK-ansluten kattklubb, annars kan hon/han inte få någon stamtavla utfärdad på kattungarna*. Vad är då Ragdollklubbben? Jo, en raskattklubb - kallas även rasring. Ragdollklubben tillhör inte SVERAK och får således inte utfärda stamtavlor.

Som blivande uppfödare av Ragdoll (raskatt) började jag med att bli medlem i en SVERAK-ansluten kattklubb. Det finns ett flertal kattklubbar i Sverige och vilken man väljer är endera en slump eller att man hört en del om en kattklubb, som man tycker verkar bra. Alla kattklubbar* tillhör i sin tur SVERAK, Sveriges kattklubbars riksförbund (hette fram till 1981 ”Sveriges raskattklubbars riksförbund), Man blir alltså automatiskt medlem i SVERAK, när man går med i en kattklubb. SVERAK tillhör i sin tur det internationella raskattförbundet FIFe, Fédération Internationale Féline. Mitt stamnamn SE* Spinett godkändes av SVERAK och registrerades därefter i FIFé.

Att ansöka om stamnamn kostar 1 500 kr, samma belopp idag som när jag registrerade mitt stamnamn 2010. De pengarna har jag tjänat in många gånger om, för som uppfödare har man fördelaktiga rabatter i de flesta zooaffärer (vilket dock inte var anledningen till att jag ansökte om att bli registrerad uppfödare).

* riktigt lika enkelt är det inte, som jag skrivit, för man kan också gå med i andra internationella kattförbund än FIFé och genom dessa få stamtavla. Sanningen är dock att de flesta kattutställningar i Sverige är SVERAK-utställningar. Jag har i nummer 3/2017 av Trasdockan utförligt redogjort för de olika internationella kattförbunden och vad som gäller där. Tidningen går att köpa via Ragdollklubben (mer finns att läsa under ”shoppen” på klubbens hemsida.

30 nov 2017

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)