Tänder

Idag kom Carina och jag att tala om tänder - kattänder alltså. Jag berättade om Dental Health, specialfodret mot tandsten som endast finns på veterinärkliniker. Ingen av våra katter har tandsten. Om det beror på fodret eller ej, vet jag inte. Sandie äter överhuvudtaget inte torrfoder men hon är så ung, så det kanske är förklaringen till hennes fina tänder. Jag tror på fodret och rekommenderade det till Carina. Alla kattägare bör regelbundet titta på sina katters tänder.

Katter drabbas tyvärr ganska ofta av en tandsjukdom som heter FORL - Feline Odontoclastic Resorptive Lesions. Sjukdomen yttrar sig i att tandens emalj skadas och att tanden bryts av nära tandköttet. När tandens pulpa blottas drabbas katten av svår tandvärk. En del katter kan också lida av kraftig tandköttsinflammation som gör att tandköttet blöder vid beröring.

Tyvärr finns det idag ingen bra behandling för tänder som tydligt angripits av FORL utan de måste dras ut. Det är tillrådligt att röntga kattens mun för att upptäcka begynnande angrepp under tandköttskanten. En katt kan leva ett bra liv utan en enda tand i munnen. Givetvis måste man då anpassa kattens utfodring och endast ge mjuk mat.

Tecken på att din katt kan ha drabbats av FORL är:

Katten äter sämre eller mindre än vanligt
Katten har dålig andedräkt
Kattens tandkött är inflammerat och rött närmast tänderna
Katten har skadade tänder

Agria är ett helägt dotterbolag till Länsförsäkringar. Studier visar att 35 - 70% av alla katter drabbas av FORL. Agrias försäkring, till skillnad från IF:s kattförsäkring, täcker inte sjukdomen, eftersom man på Agria anser att premien då skulle bli alltför hög. Det finns säkerligen flera skillnader i de olika försäkringsbolagens villkor men jag vet inte så mycket om det. Våra katter är alla försäkrade i Agria. Stisse var försäkrad i Sveland, när vi köpte honom. Folksam har en djurförsäkring och kanske även andra försäkringsbolag. I höst planerar Carina och jag att ha temat "Försäkringar" i Trasdockan och då - om inte förr - kommer jag att bättre sätta mig in i de olika försäkringsbolagens villkor.

11 mar 2016

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)