Tänder är kanske ännu viktigare för katten...

än för människan men katten kan inte sköta sina tänder med egen tass. Oavsett om vi kattägare borstar kisses tänder eller inte, behöves en veterinärkontroll varje år från och med att katten fyller sju år!! Då undersöker veterinären noggrant kattens tänder och munhåla. Jag har förvisso skrivit om det för inte så länge sedan men nu, när jag sitter i väntrummet hos tandhygienisten har jag tid att reflektera över, hur viktigt det verkligen är med tänder. Kanske är det t.om. viktigare för katten, eftersom en katt behövde sina tänder för att kunna fånga och äta ett byte. Även om vi serverar kisse smakfull föda av god kvalitet, finns jaktinstinkten "inbyggd" i alla kattdjur. Med dåliga/trasiga tänder känner katten sig underlägsen andra katter.

Tasse, Stisses halvbror, flyttade för nära fem år sedan (tror jag, tiden går fort) till Carin, som är lika mån om honom som Ove och jag var (och är). Han flyttade för han behövde vara "ensamkatt". Han tyckte det var jättejobbigt hos oss, när kattungarna började komma.
Vi brukar hjälpa Carin med en del praktiska saker kring Tasse, t.ex. köpa hem en del mat och sand till honom. I förrgår, när Ove levererade lite saker som Tasse behöver, berättade Carin att hon hade planer på att beställa en hälsoundersökning av Tasse. Ove lovade att ombesörja transporten och Carin ska återkomma med besked om datum och tid, när hon har fått tid för honom på Evidensia Djursjukhus i Spånga.

Det gjorde mig så glad att Carin bestämt sig för att kolla så att Tasse inte har några krämpor, som han kan får hjälp med att lindra eller helt eliminera. Som väl är är Tasse försäkrad mot TR, tidigare kallad FORL. Stinas tandoperation kostade 4 400 kr! Jag råder alla att ha försäkring mot TR, eftersom sjukdomen är vanlig i synnerhet bland äldre katter. Tänk så förfärligt att behöva gå omkring med tandvärk eller värkande leder utan att få hjälp! Vi är skyldiga att vårda och hjälpa våra djur, om de behöver det. För att göra det på bästa sätt måste katten till veterinären ibland.

31 jan 2020

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)