Tänder, kattungarna och Trasdockan

Eftersom många djurägare har svårt att undersöka sina husdjur i munnen upptäcks tand- och munhålesjukdomar ofta sent. Det finns flera sjukdomar som kan drabba en kattmun och en av dem är en tandsjukdom, som benämns FORL, Feline Odontoclastic Resorptive Lesions. Redan på 1920-talet beskrev Professor Hopewell-Smith sjukdomen (3) hos katter i USA. 

Sjukdomen skadar tandens emalj och gör att tanden bryts av nära tandköttet. Detta gör väldigt ont, eftersom tandens pulpa blottas. Vissa katter kan även lida av kraftig tandköttsinflammation, vilket gör att tandköttet blöder vid beröring. Det finns tyvärr ingen bra behandling mot FORL utan tänder som drabbats måste dras ut. I samband med detta bör veterinären även röntga kattens mun för att se om det finns fler begynnande angrepp under tandköttskanten. FORL ses oftast på kindtänderna (premolarer och molarer) men alla tänder kan drabbas. Som jag skrev i förrgår är det jätteviktigt att låta en veterinär kontrollera munhåla, tandkött och tänder varje år. FORL förekommer oftast i samband med tandlossning och tandsten och det är det veterinären kan se men för att fastställa diagnosen måste katten sövas, så att veterinären kan göra en noggrann, systematisk munhåleundersökning.

Kattungarna växer och två av dem har nu kommit upp i 300 g. Lagom tills Rubis kattungar flyttar är våra kattungar så stora att de behöver flytta till hagen för att få mer plats för att kunna öva sina färdigheter. Där får en mindre klätterställning plats, en liten toalåda och i motsatta delen mat-och vattenskålar. I hagen kommer mamma Sissel att lära sina småttingar allt en kattunge bör kunna, när den sedan flyttar till sitt "för-alltid-hem". När kattngarna blivit tillräcklgt stora och börjar försöka ta sig ut ur hagen, brukar de också vara mogna att få ett större "revir" dvs. ett helt rum att utforska. Det är viktigt att en kattunge har syskon, helst flera stycken. På så vis lär den sig interaktionen med andra djur; att smyga, jaga, leka och brottas. De första veckorna sover kattungarna alltid i en hög, när mamma är på annan plats. Det ger både värme och trygghet.

Imrgon kväll ska Trasdockan skickas till tyckeriet. Daniel har gjort ett fantastiskt bra jobb och han har varit oerhört lätt att  samarbeta med. Jag är så glad över att han kom med i styrelsen i Stockholms katthem samtidigt som jag. Jag trodde väl aldrig att jag skulle hitta en AD där. Ikväll har vi gjort en (nästan) sista genomgång av tidningen, som Daniel lagt som en pdf-fil i DB. Imorgon läser Carina och jag tillsammans igenom materialet innan vi ger Daniel ett ok - till tryck!

Inger, Sandies uppfödare, skickade mig en bild på sin blivande avelshane. Den vill jag visa imorgon.

12 sep 2017

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)