Tandhälsan

Jag har ju erkänt att jag inte borstar tänderna på katterna och varje gång jag tänker på det, får jag dåligt samvete. Däremot brukar jag tala med alla kattungeköpare om vikten av god tandhälsa. 

Katter är dåliga på att visa, när de har ont någonstans. Därför kollar jag ofta mina katters tänder och tandkött. Trots att Stisse snart ska fylla 10 år har han inte ens tendens till tandsten och tandköttet ser friskt ut. Detsamma gäller Stina och Sandie.

Lite fakta om tanden:

Tanden skyddas av ett mycket tunt emaljskikt (0,2 mm) i jämförelse med människans (ca 2 mm). Under emaljen finns tandbenet (dentinet). Pulpan, i mitten av tanden, består av nerver och blodkärl. Tanden sitter fast i käkbenet med en mängd fibrer, som gör att tanden sviktar lite när man tuggar. 

Gör till en vana att inspektera kattens mun minst en gång i veckan! Om kisse har oturen att få en liten fraktur på en ung tand är risken stor att pulpan skadas och tanden dör. Det kan orsaka både smärta och infektion.

Hur hjälper man katten till bra munhälsa? 

Jag har inte hittat ”tandfrön” speciellt avsedda för kattungar men när jag skrivit färdigt dagens blogginlägg ska jag kontakta  Anna-My på Royal Canin och höra vilka råd hon har, när tandborstning inte är genomförbar. Kanske är det ok att kattungarna äter samma sorts ”tandfrön” som de vuxna. Spännande att se vad Anna-My svarar.

19 jul 2018

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)