De persisterande mjölktänderna

Kattungen föds tandlös. Tänderna kommer först från ungefär 3 veckors ålder. En nyfödd människobebis har 20 mjölktänder, en kattunge har 26. De kommer successivt och när kattungen flyttar är alla ”bissingarna” på plats. Mellan 4 och 6 månaders ålder ersätts mjölktänderna av de 30 permanenta tänderna. Det sker under den s.k tandväxlingsfasen.

Det bästa är att borsta kisses tänder och det brukar jag prata med kattungeköparna om, innan de hämtar sin lilla kisse. När jag nu fått veta vad som hände med Laban, kommer jag också att påpeka för mina kattungeköpare att det är viktigt att de regelbundet inspekterar kattens tänder och munhåla.

Mjölktänder, som sitter kvar när de permanenta tänderna (de s.k. persisterande mjölktänderna) brutit fram, ska dras ut. De kan annars hindra de permanenta tänderna från att växa ut till korrekt position och också leda till infektioner - som det gjorde för Laban. Bettfel kan bli följden, om mjölktänderna inte dras ut, när de permanenta börjar komma.

Om en mjölktand skulle brytas av, är det viktigt att låta en veterinär undersöka kattungens mun. En trasig mjölktand kan förorsaka en infektion kring mjölktandens rot, där de permanenta tandanlagen ligger och väntar på att bryta fram. En infektion där kan ge svåra skador på tandanlagen, till och med förstöra dem helt. Därför bör också en frakturerad mjölktand dras ut.

Jag tror att det finns en fantastiskt bra lösning på omplaceringen av Smilla, eg. Stella Cerise. Imorgon vet jag säkert och berättar då. 

Ethel skickade en fin bild på en nyvaken Safir, lika välkommen som alla andra bilder hon delat med sig av.

Även Tanja skickade foton idag. Hon berättade att Zinja är oerhört social och det förvånar mig inte. Så mycket tid som hon och hennes syskon fick med sina människor, d.v.s. Ove och mig, har inga av våra kattungar någonsin fått tidigare. Vi fick - egentligen tvingades - göra mycket av det som deras mamma alltid gjort med/för sina tidigare kattkullar. Den här gången klarade hon inte av att ensam föda upp och fostra sina sex småttingar.

Det finns inte något ont som inte har något gott med sig. Det gäller bara att se det!!! Tanja påtalade idag just det att Zinja är så oerhört social och att hon alltid vill vara där Tanja och Natalie (Tanjas dotter) befinner sig.

Bild 1: totalt avslappnad, underbar och sovande Zinja. Bild 2: flera sidor av Zinja. Bild 3: nyvaken Safir morgonjäspar.

 

 
21 sep 2019

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)