Tassar och klor

Många tror felaktigt att "Skeppskatt" är en egen, relativt sällsynt ras. I själva verket talar vi om en genetiskt betingad missbildning - det korrekta namnet är polydaktyli, vilket innebär att en katt med polydaktyli har fler än det normala antalet tår, dvs. 18 (fem på framtassarna och fyra på baktassarna). I Guiness rekordbok står att läsa att den katt med flest antal tår hette Tiger och han hade hela 27 stycken! Detta genetiska fel är dominant ärftligt, vilket betyder att det räcker med att den ena föräldern bär på genen. Katter med polydaktyli ska ej användas i avel och är inte behöriga att ställas ut.

Att tassar och klor är in tact är en absolut nödvändighet - särskilt för utekatten. Klorna är nödvändiga försvarsredskap i t.ex. slagsmål men även utmärkta när kisse behöver komma undan markburna fiender. De är också av avgörande betydelse när katten ska fånga ett byte. Det är därför viktigt för kisse att kunna vässa sina naglar - även innekatten har behov av detta. Inte sällan väljer den en möbel om inget träd finns i närheten. Det är naturligtvis jobbigt för kattägaren att försöka få kisse att sluta riva på möblerna och katter har olika benägenhet att göra så. Av våra katter är det endast Stisse som hellre väljer en stol framför klätterträden. För att få katten att sluta möbelförstöringen kan matte/husse prova att klä en klösbräda/-möbel i ett material liknande det som favoritmöbeln är klädd i. En katt måste erbjudas möjlighet att vässa klorna någonstans.

Under tassarna har katten fyra tåtrampdynor och en stor trampdyna. Dessa fungerar som små stötdämpande kuddar. Katten kan med hjälp av dessa nästan ljudlöst smyga sig fram till sitt byte. Tassarna är mycket känsliga för beröring, eftersom de är rikligt försedda med blodkärl och nervtrådar. Där finns också mycket fett. Längre upp mot benet finns sporrens tramdyna, och ännu högre upp finns framknäts trampdyna.

Långhåriga katter kan ha ganska mycket hår mellan tårna, vilket kan innebära att en massa sand fastnar där och släpas ut i bostaden. Hårtofsarna kan då klippas bort men var försiktig!

 

 

23 okt 2019

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)