Temat i nästa nummer av Trasdockan

Avlar du med hälsan i fokus - en fråga som varje uppfödare tveklöst borde svara ”ja” på men är det med sanningen överensstämmande? Visst vill jag tro det men helt säker är jag inte och anledningen kan vara okunnighet. För att bli uppfödare i SVERAK med möjlighet att få stamtavla på kattungarna, tycker jag att uppfödaren ska vara diplomerad och även ha gått PawPeds grundkurs I med godkänt resultat. Jag är väl medveten om att många uppfödare vänder sig emot mig, när jag säger/skriver detta men för mig är det inte konstigare än att man måste ta körkort för att få köra bil. Naturligtvis kan man vara en bra uppfödare utan dessa krav, precis som man kan bli en bra bilförare utan att ta körkort. Utbildningarna ger emellertid en viss garanti för att uppfödaren har en hel del, åtminstone teoretisk, kunskap. Praktisk kunskap går inte att läsa sig till. Det tar många, många kattfödslar och kattungar, innan man blir en erfaren uppfödare. Att fram till dess åtminstone ha det teoretiska i bagaget, gör att uppfödaren i de flesta fall känner sig tryggare i sin nya roll och leder oftast till att vanliga nybörjarfel undviks. Kunskap är inte tung att bära!

Är en extra klo på frambenet ett avelshinder? Får en katt med kroksvans ställas ut? Kan jag ha katten kvar i transportburen ett par timmar, medan jag hälsar på min allergiska svärmor om jag tillser att det varken är för varmt eller för kallt i bilen? Jag tror att det finns frågor man inte ens kommer på att ställa, om man inte själv har kunskap. Det optimala är att den blivande uppfödaren tar sitt ”kattkörkort” och dessutom har en mentor, som är en erfaren uppfödare. Min förhoppning är att Ragdollklubben på sikt kommer att kunna erbjuda de nya uppfödare, som så önskar, en mentor att vända sig till för råd och stöd.

14 jan 2018

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)