Trasdockan

Nu finns det inte mycket, jag inte vet om kattsand, pellets och annat kattstö. Planen har varit att vi ska publicera frågor från läsarna i Trasdockan och sedan besvara dem. En fråga vi fått handlar om, hur man bäst iordningställer och sköter kattlådan. Själv skulle jag ta fram fakta om för- och nackdelar med olika typer av kattströ. Vilket jobb - det hade jag aldrig kunnat ana. Oj, vad jag läst många artiklar om detta!

Jag älskar Ever Clean, en miniraltillblandad finkornig betonitlersand. Helt luktfri, bara att ta bort klumparna, som bildas när katten kissar och bajsar, fylla på mer sand och sedan är lådan fräsch igen. Så förfärligt att sanden är så MILJÖOVÄNLIG! Leran som bryts i dagbrott runt om i världen, som Kanada, Kina eller länder runt Medelhavet transporteras till Sverige, används i kattlådan, slängs i hushållssoporna och passerar genom värmeverken och blir slagg. Därefter hamnar den på soptippen, där den blir kvar för alltid. Den kan inte förbrännas. Det kan röra sig om runt 100.000 ton kattsand, som förbrukas och måste deponeras per år i Sverige. Det går inte att blunda för att det är ett problem!

Det finns miljövänliga komposterbara alternativ till Ever Clean och annan lersand men de är tyvärr inte lika enkla att hantera och effektiva mot lukt , tycker jag. Katten själv föredrar sand framför papperspellets och kattströ, som görs på cellulosa och trä (men den tänker ju inte på miljön tongue-out). Dessa produceras i Sverige, kräver inga långa transporter och är brännbara.

Måste erkänna att det var skönt, när jag inte kände till alla nackdelarna med att använda Ever Clean. Då kunde jag ju utan dåligt samvete köpa, det jag då ansåg vara  "världens bästa kattströ". Vad gör vi nu? Hur hittar vi det näst bästa, tillika miljövänliga, kattströet?

15 jul 2015

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)