Tre helt olika individer

- alla är katter men ändå så olika.

Precis som vi människor har katter en unik röst, som är lätt att känna igen. De rör sig också olika och väger inte lika mycket. Därför låter det inte likadant, när de hoppar ner från sitt klättertorn eller från ett bord. Jag behöver alltså inte se katterna för att veta, vem av dem som har något att ”berätta” eller nyss har hoppat ner från en relativt hög eller hög höjd. 

Bosse (Hur tänker din katt) talade om att katter är väldigt uppmärksamma på sin omgivning, i synnerhet på sin ägare. Om husse eller matte verkar rädd, blir katten detsamma. Den har lärt sig att ”läsa av” sin ledares kroppsspråk och tonfall. Därför ska det bli mycket intressant att se, vad studien om dialekter hos katt kommer att visa. Jamar katter i Skåne annorlunda än katter i Kiruna? Skiljer sig melodin i jamet mellan dem? Själva mjauet torde det inte vara, om jag tolkar förklaringen rätt till kattens olika sätt att uttala sitt mjau.

I kisses ”mjaurepertoar” finns ett dussintal olika mjau. De varierar i tonhöjd, längd och volym. Ett ”mjaaauuu” i låg tonhöjd vittnar om en rädd katt, som upplever sig hotad. Ett ”mja” i högt tonläge talar om att kisse söker kontakt och vill kela. Jag känner att det börjar bli dags för mig att läsa om min kattbibel, boken ”Hur tänker din katt”

Jag har nyss skrivit en inbjudan till medlemsmötet i Ragdollklubben lördagen 10 november. Dessutom har jag skrivit mina kommentarer till Carinas planerade medlemsutskick. Tiden går fort och jag vill påminna om att det snart är dags att betala in medlemsavgiften för nästa år.

 

19 okt 2018

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)