Trodde knappt mina öron

Fick ett telefonsamtal idag från en f.d kollega, som ville prata katt med mig och höra vad jag hade att säga. Hon berättade att en gemensam vän till oss nyligen köpt en maine coon, ja lite gener från den rasen hade den men vilka övriga raser, som var inblandade, vet nog ingen. Så här började samtalet:

”Maggan (vår tidigare gemensamma kollega) har köpt en maine coon och nu vill jag höra vad du säger om detta. Hon hade sett kattungen på Blocket, ringt uppfödaren och tingat katten!!! Igår skulle hon åka och hämta kattungen, som enligt uppgift från uppfödaren var NÄSTAN 12 veckor. När Maggan och Lennart (maken) kom fram till adressen och ringde på dörren, öppnades den av uppfödaren som hade kattungen på armen. Hon tog den med sig ut på trappan och stängde dörren. Där - på gatan - fick Maggan titta på kattungen. Maggan frågade lite trevande, om hon kunde få se kattmamman. Inga problem - uppfödaren gick in och hämtade henne medan Maggan väntade på gatan”!!!

Själv hade jag inte ens åkt för att titta på kattungen. Redan i telefonsamtalet hade jag blivit varse att det inte handlade om någon seriös uppfödning. Det finns många, som föder upp icke rasrena katter men som ändå gör det seriöst, dvs tillser att kattungarna är uppfödda på kvalitetsfoder, är vaccinerade, ID-märkta och veterinärbesiktigade och är minst 12 veckor gamla när de flyttar (den här uppfödaren kunde inte ens ange hur gammal kattungen var). En seriös uppfödare träffar sina presumtiva kattungeköpare personligen och köparen får träffa den lilla kattfamiljen hemma hos uppfödaren innan den tingas. Ett tingningsavtal eller överlåtelseavtal skrivs om köpare och säljare är överens och katten har uppnått rätt ålder. 

Jag förstår inte hur någon enda människa köper en kattunge, som säljs per telefon och levereras utanför dörren. Uppfödaren har för mig endast haft ett enda mål med uppfödningen. Det är pengar. Hon säljer sina kattungar till vem som helst - totalt ointresserad av hur kattungen kommer att få det i sitt nya hem. Vad vill hon dölja, när köparen inte får komma in utan affären görs upp på gatan?

Maggan betalade 5 000 kr för sin huskatt. Till detta kommer en första vaccination 455 kr och en andra vaccination, ID-märkning och veterinärbesiktning för 960 kr. Totalt kostar katten då 6 415 kr. Det är föga troligt att denna uppfödare följt något hälsoprogram för kattmamman och kattpappan. Med stor sannolikhet har hon inte tyckt att det varit viktigt med kvalitetsfoder, för det är dyrt. Tror inte heller att hon varit noga i valet av kattpappa. Risken för inavel går inte att avgöra, när stamtavla saknas. I nästa avsnitt vill jag återgå till detta ämne, som borde belysas mycket, mycket mer. Jag säger inte att alla katter ska vara raskatter men jag vill att kattungeköpare ska veta skillnaden mellan en raskatt och en huskatt; för- och nackdelar.

Det borde krävas ”körkort” för att bli uppfödare!

23 jun 2018

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)