Tunneln och det nya, lilla tornet

Tamkattens spridning i världen
Katten blev först mycket omtyckt av människan. Spannmålslagring drog till sig bland annat råttor, en lämplig föda för katterna, vilket tilltalade jordbrukarna. Det finns väggmålningar från Egypten som redan 4000 f. Kr. visar katter som deltar i att bekämpa skadedjur. Omkring 1700 f. Kr. hade katten avancerat till att bli sällskapsdjur. Tamkatter togs också gärna ombord på fartyg av forntida köpmän och nybyggare för att de höll undan från skadedjur på skeppen. På så sätt spreds tamkatten till Indien omkring 400 f. Kr. och till södra Ryssland och Nordeuropa omkring 100 e. Kr. Katter kom inte till Amerika i något större antal förrän på 1700-talet, då de importerades för att hålla efter gnagare. De förökade sig snabbt och spred sig över hela den amerikanska kontinenten. Men i Australien och Sydamerika tillhörde inte katten det naturliga djurlivet. Dessa delar hade separerats från andra delar av landmassan innan katten hade utvecklats på jorden. Katten kunde ta sig över till Sydamerika först när den sydliga kontinenten länkades ihop med den nordliga, men till Australien fanns ingen landbrygga att ta sig över på. När katten togs in som sällskapsdjur i Australien ledde det till katastrof, eftersom katten inte hade någon naturlig fiende där och tog med sig en microflora, som lokala djur inte hade skydd mot.

----------------------------------------------------------------------------------------

Istället för hagen ligger nu en tunnel på golvet för kattungarna att leka i och det gillar de verkligen. Ibland ser man ett litet kattungehuvud sticka ut ur en öppning mitt på tunneln och ibland rullar den fram och tillbaka, när båda kattungarna kryper runt i den. Ove tog också ner en rund leksak med fem fåglar runt kanten, fåglar som rör på sig, när små kattassar slår på dem. I mitten av leksaken finns en råtta med en fjäder fäst på en spiral (hoppas att ni förstår). Den här leksaken är väldigt rolig för en bebiskatt. Det lilla klätterträdet blir också mer och mer spännande och nu har de små jägarna börjat vässa klorna där. Nästa steg blir nog att försöka slakta de stora tygtomtarna, som Ove placerat framför fönstret till balkongen för......nu är det jul igen och nu är det jul igen.....

 Mamma Stina tycker ibland att barnen är lite väl jobbiga men vill ända vara med och "ha koll".

 
23 dec 2016

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)