Ultraljud

Ingen människa råder över liv och död men man måste själv bjuda till och göra det bästa man kan. Kvinnor kallas till mammografi, personer över 60 år erbjuds screening för att upptäcka eventuell tjocktarmscancer men djur kallas inte till screening, trots att det rekommenderas i Ragdollklubbens hälsoprogram. Katterna förstår inte varför och kan inte heller beställa tid för ultraljudsundersökning av hjärta och njurar. Det är deras ägare, som borde inse att det är deras skyldighet att scanna alla avelsdjur men tyvärr är plånboken viktigare än rasens framtid för en del. Ultraljudsundersökning hjärta - njurar kostar 1870 kr på Södra Djursjukhuset, de andra ultraljudsspecialisterna i Stockholmsområdet tar mer.

När Sandie var drygt 10 månader genomgick hon sin första ultraljudsscanning på Södra Djursjukhuset, dr. Sara Granström. Enligt Ragdollklubbens hälsoprogram ska honkatten undersökas vid c:a ett års ålder, Sandie var drygt 10 månader. Idag var det dags igen - ultraljud av hjärta och njurar. Sara var gravid förra gången vi där och har nu hunnit både föda barn och vara föräldraledig. Otroligt nog kände hon igen oss. 

Sandie avskyr att åka bil. Hon jamar inte utan spinner högt, som när hon skulle föda kattungarna. Det känns hemskt, skulle så gärna vilja kunna förklara för henne vad som ska hända och varför, så att hon skulle förstå att det inte är farligt. Vi startade i mycket god tid, eftersom trafiken kan vara intensiv vid den tid vi fått, 18:20. Vi var framme 45 minuter innan!! Turligt nog fick vi komma in 20 minuter tidigare. 

Sara är den veterinär en rädd katt och en frågvis matte ska ha. Hon fick Sandie lugn genom att mjukt bekanta sig henne och medan hon utraljudsndersökte henne förklarade hon för mig, vad hon tittade på och hur hon räknade ut tjockleken på hjärtmuskeln. Eftersom det var gott om tid, passade vi på att få Sandie vaccinerad. Om hon inte skulle vara avelshona hade vi inte behövt revaccinera henne nu men vi hoppas ju på fler kattungar från henne.

Jag passade samtidigt på att fråga Sara, hur hon förhåller sig till en föreläsning om hjärtsjukdomen HCM, inget Carina och jag pratat om men som åtminstone jag tycker skulle vara bra i samband med ett medlemsmöte. Sara svarade spontant att hon gärna skulle ställa upp på det. 

Hemvägen var lugnare för Sandie men jag är glad över att vi inte var på väg till utställning 30 mil bort.

13 okt 2016

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)