Undvika fästingar

När Conny skrev och berättade att Maxi skulle få stanna kvar i familjen, bad han mig samtidigt om ett råd om vilket anti-fästingmedel han skulle välja. Jag kände direkt att jag inte vet tillräckligt mycket om de preparat som finns, så jag rådde honom att ställa frågan till sin veterinär.

Själv beslöt jag mig för att titta närmare på utbudet och skriva lite om det till nästa sommar. Nu är det för sent, för den tidning vi ska skapa härnäst kommer först i oktober (midsommarnumret är på gång nu).

Hej Men så lägligt!!! Idag kom ett brev från Agria. Jag behöver inte göra något alls om anti-fästingmedel. Agria har gjort en lättförståelig och enkel skrift om detta..

I brevet skriver man bl.a.: ”Det finns många olika fästingpreparat för katter. För att avgöra hur du på bästa sätt kan skydda just din katt mot fästingar är det flera aspekter som måste vägas in.

Något av det viktigaste att tänka på är att vissa anti-fästingpreparat är giftiga. Därför ska man noggrant kontrollera att preparatet är godkänt för katt (om man även har en hund måste man se till att inte heller den behandlas med ett giftigt ”mot-fästingmedel”).

Mitt råd är att alltid diskutera valet av anti-fästingmedel med sin veterinär.  På marknaden finns:

Spot-on-medel: här handlar det om en lösning som ska appliceras på huden. Vissa spot-on-lösningar är receptfria, andra receptbelagda och - än en gång, SE UPP så att läkemedlet inte är giftigt!!!  Effekten kvarstår 3 - 12 veckor beroende på preparat. Medlet utsöndras i aktiv form i avföringen och kan därmed ha effekt på mark- och vattenlevande organismer. 

Fästinghalsband: halsbandet fungerar avvisande mot fästingar men dödar även fästingar som bitit sig fast. Fästinghalsband är receptfria och har full effekt inom ett par dagar. Effekten kvarstår i cirka åtta månader.

Fästingförebyggande tabletter: tabletterna är receptbelagda. Ämnena i tabletterna utsöndras till stor del i aktiv form med avföringen. Pillren  ges direkt i munnen och har omedelbar effekt och kvarstår i fyra veckor.

Fästingmedel för kattungar: det finns en del preparat som anses säkra för kattungar men kattungen ska först ha uppnått en viss ålder (sällan före 8 veckor) och kroppsvikt. Det är därför mycket viktigt att rådgöra med veterinär (eller apotekspersonal) samt läsa på förpackningen från vilken ålder och vikt preparatet kan användas.

Det finns inget läkemedel som inte har några biverkningar och vilket anti-fästingmedel man ska välja är inte lätt att veta. De faktorer veterinären tar hänsyn till för att kunna ge ett bra råd är:

Oj, oj , oj så mycket ansvar vi har, vi djurägare. Imorgon ska jag äntligen skriva om de biverkningar en vanlig vaccination kan ge.

4 jun 2020

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)