Uppfödare kanske

Blogg

Vad roligt att min uppfödnings linjer fått gå vidare genom Maxi! Jag har försökt övertala alla kattungeköparna att de ska låta sin kisse få avkommor. Alla våra kattungar har varit jättetrevliga och fina och det är tråkigt att det finns så få fertila kattungar att köpa numera. De flesta är redan kastrerade, innan de lämnar sin mamma och sina syskon. Alla Ragdolls behöver inte väga åtta kilo, ha axellång, yvig svans, stora kinder och "vara som en hund". Givetvis ska vi måna om rasstandarden men får inte glömma bort de mentala egenskaperna. Det räcker inte att bara vara vacker - inte som människa heller! Vacker är den, som är trygg, lugn, trofast och vänlig, även om öronen råkar vara lite för stora. Förstår inte heller varför man inte köper en hund, när man vill att katten ska "vara som en hund", som det ofta står i annonsen. Katten är en katt och ska vara som en katt, tycker jag (jag tycker mycket om hundar också men de måste ju gå ut oavsett väder, burr!)

SE* Tuvalitens senaste tillskott. Mor: SE* Trampmajas Nova, far: SE* Spinetts Maxi.

En bondkatt kan vara lika vacker, kärleksfull och allmänt underbar som en raskatt. Att jag föredrar raskatter beror på att man oftast vet mycket mer om den katt, man köper. Genom stamtavlan kan man utläsa en hel del om katten och dess förfäder. Med hjälp av rutan "Find us"' (SVERAKs stambok) på SVERAKs hemsida kan man hitta alla registrerade katter och uppgifter om dem. SVERAK har en disciplinnämnd, som vidtager åtgärder mot de uppfödare, som inte följer SVERAKS bestämmelser. För att få stamtavla till sina kattungar måste man tillhöra en SVERAK-ansluten kattklubb. Man fyller i en "ansökan om stamtavla" och skickar till den egna kattklubben, där man granskar den och vidarebefordrar den till SVERAK. Om en uppfödare inte följt SVERAKs bestämmelser, t ex låtit samma hona föda fler än tre kullar inom 24 månader, blir uppfödaren  avstängd från avel på en fastställd tid. Därmed utfärdas inte någon stamtavla under avstängstiden.

En raskatt kostar ju betydligt mer än en blandras- eller bondkatt men kattavel är inget bra tips till den, som enkelt vill tjäna pengar, vilket många tror. Det är snarare en dyr hobby men den är värd varenda krona. En avelskatt kostar vanligtvis 10.000-15.000kr i inköp, en bra försäkring för en avelskatt kostar minimum 2000kr per år, parningsavgiften 1.500-2.500kr, ett eventuellt ultraljud på den dräktiga honan kostar 1895kr och ersättningen till ägaren av hankatten för varje levande kattunge över sex veckor är vanligtvis 1.500kr. Jag anser, som jag tidigare skrivit att varje katt, som ska gå vidare i avel, ska vara ultraljudad hjärta och njurar. Den undersökningen görs av ett fåtal specialister och kostar runt 2.000kr och bör upprepas under kattens levnad. Katten och kattungarna ska ha kvalitetsfoder från zoobutik eller veterinär och bra sand i kattlådan.

Trots alla kostnader kan jag inte tänka mig något bättre att lägga pengarna på än djuren.

 

 
19 jul 2015

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)