Ute-, inne- och mixkatter

Jag har berört ämnet tidigare men gör det igen av en viss anledning, som jag kommer till så småningom.

Katter mår inte bra av att inte få vara ute, hävdar många med tvärsäkerhet. Jag tillhörde den skaran, innan jag köpte min första katt, Mysan, men vad grundade jag det på? Hur blev det så? Svaret är nog bara att jag ända sedan barnsben hade fått lära mig det men aldrig själv ifrågasatt det. Hur förhåller det sig egentligen? 

I min värld finns inte bara begreppen ute- och innekatter. Jag använder mig också, och oftast, av ordet ”mixkatter”, d.v.s. katter som både är inne och ute de senare aldrig på helt fri fot. Jag börjar alltmer bli övertygad om att det inte är rätt mot katten att släppa ut den fritt på egen tass. Detta ställningstagande har jag gjort av kärlek till mina katter och efter moget övervägande.

Eftersom katten ursprungligen är ett ökendjur, finns inget naturligare för den än att, om möjlighet finns, uträtta sina behov i sandlådor. Det är vi kattägare, som borde förstå att skydda våra kissar från allt från att bli sprutade på med iskallt vatten till rent fysiskt djurplågeri - och detta för att de bara följer sina instinkter.

En utekatt är för de flesta en kisse, som fritt får vistas ute, när och var den så önskar. Okastrerade, fritt utgående hankatter, bidrar till de flesta hemlösa katter, som finns idag. Det är ett faktum och ännu en anledning till att vi inte ska låta våra katter springa ute vind för vår. Utomhus väntar dessutom en mängd onödiga faror; bilar, grävlingar och värst av allt - onda människor.

..... "men en katt kan väl inte må bra av att sitta inne hela dagarna", säger de absoluta ”utekattsförsvararna”? Nej, verkligen inte - inte av att bara SITTA inne men en rätt skött innekatt är långt ifrån en katt som SITTER inne men även från den som fritt släpps ut. Det finns massor att stimulera katten med och främst av allt - en katt som inte används i avel SKA KASTRERAS, annars mår den inte bra. 

Att skaffa ett djur medför både ansvar och arbete av olika mängd och slag. Det är viktigt att vara medveten om det. Detta gäller oavsett vilket slags djur det handlar om. Totalt sett kräver fiskar mindre jobb än katter men att rengöra ett akvarium tar också tid. Katten måste ägnas tid till både vård, mys och lek. Det senare i mycket hög grad, när det gäller innekatter. Lekar, särskilt sådana där katten får smyga och jaga ”leksaksbyten” håller den medfödda jakinstinkten på en bra nivå för kisse.

Så har vi mixkatterna, som jag förespråkar. Mina tankar om dem vill jag vidareutveckla imorgon.

Det är länge sedan jag skrev ett medlemsbrev till mina prenumeranter. Framåt kvällen ska jag göra slag i saken och berätta om min ”mixkisse” Mysan. 

Om någon nytillkommen läsare vill ta del av mina nyhetsbrev, är det bara att klicka på "knappen prenumerera” i den vänstra kolumnen på hemsidan (en bit ner på kattungar-stockholm se).

5 apr 2020

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

Facebook

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)