Utekatter - innekatter - "intekatter"

Det finns de, oftast personer som inte själva har katt, som säger att det är synd om katter, som enbart får vara inne och alltså inte får vistas utomhus. Sådana katter är tveklöst innekatter. Så finns det katter som får vistas fritt ute, när de själva eller deras ägare, tycker att de ska gå ut. Följaktligen är dessa s.k. utekatter men vad kallas då de katter, som får vara ute under uppsyn; i koppel, i rastgård eller helt enkelt fritt under uppsyn? Utekatter, innekatter, eller "intekatter" (varken rena inne- eller utekatter)? Jag vill kalla dem "intekatter" (inneute). Smulan är en "intekatt", fick bevis på det igår. Annelie skickade en videosnutt på Smulan, när hon går omkring på tomten. Hon ser verkligen ut att trivas med det. Smulan brukar både gå på promenad tillsammans med Leo och Annelie - Smulan i koppel och storebror Leo utan koppel - och fritt på gräsmattan hemma. Sissel och Sixten går också ut i sele och Laban åker båt. Stisse och Stina är "intekatter" men Sandie är innekatt precis som sin dotter Smurf. Alla våra katter gillar att vara ute på balkongen. Sandie har ännu aldrig åkt båt, vilket våra andra gjort under tidigare somrar. Vore väl inte sant om jag skulle påstå att de älskar själva båtfärden men väl i hamn trivs de, Stisse är stormförtjust i livet vid bryggor och måste bäras in på kvällen. Hur det förhåller sig med kattungarna från tidigare kullar, vet jag inte med säkerhet mer än att Maxi och Izzie är "intekatter" och troligtvis också Celine. Kajsa och Buster är innekatter och de trivs på balkongen, som "nätades", när de flyttade in. Vad anser jag själv, ska katter vara utekatter, innekatter eller "intekatter"? Svaret är enkelt men kräver några tydliggöranden.

Katter mår INTE dåligt av att inte få gå ut. De frågar inte efter det, om man inte vänjer dem vid det. Katter ska INTE vara utekatter, vare sig det handlar om raskatter eller huskatter. Det är en villfarelse att bondkatten längtar ut och far illa av att endast vara inomhus. Däremot finns många nackdelar med att låta katten vara ute utan tillsyn. I det "gamla Sverige" släpptes katten ut för att hålla råttor och andra gnagare borta från huset men det behovet föreligger inte längre. På Gran Canaria berättade en hotellägare för mig att man under en period tog bort alla "hotellkatter", för att de inte skulle störa gästerna. Katterna togs emellertid tillbaka ganska snart, för råttorna störde hotellgästerna långt mer än katterna. Många turister tycker också om katter (men inte råttor). En fördel med att katten får vara en "intekatt" är att den får motion på ett bra - och för ägaren enkelt - sätt. Den kan jaga flugor och andra småkryp så länge den vill. Innekatten är som vuxen inte lika duktig på att leka på egen tass, som när den var kattunge. För att innekatten ska få tillräckligt med motion måste matte eller husse leka med den, såvida det inte finns kattkompisar att busa med i hemmet men glöm inte......både inne-, ute- och "intekatter" tycker mycket om att leka med människor ibland!

Utekatten lever farligt. Eftersom vi inte längre har kvar det ursprungliga skälet till att släppa ut katten fritt - råttor - finns det ingen anledning att låta den vara ute på egen tass. Utomhus väntar många faror, som vi har skyldighet att inte utsätta våra älskade katter för. Katter som bor i tätbebyggda områden löper en väsentlig risk att bli påkörda, när de ska korsa vägbanan. Det hjälper inte, vad du än gör. Du kan aldrig lära en katt att använda övergångsställen eller titta efter gröna gubbar. Katten använder gärna barnens sandlåda som toalett och det kan irritera dina grannar, till och med så mycket att din granne och du blir ovänner för all framtid. Har katten sitt hem på landet väntar andra faror t ex rävar och grävlingar eller att katten ensam blir fast högt uppe i ett träd, ensam långt från människor som kan höra dess jamande efter hjälp. 

Min uppfattning är att det allra bästa för katten är att vara "intekatt", dvs. om kattägaren har möjlighet att låta den komma ut på platser, där det är lugnt; helst ingen trafik eller stojande barn. 

11 sep 2016

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)