Kattklubbar och utställning

Det kan vara lite krångligt att hålla reda på vad som är skillnaden mellan en kattklubb, en rasring, en central organisation i ett land och ett internationellt kattförbund. Även om jag skrivit om detta tidigare, är vi många som behöver påminnas ibland trots att vi kanske - en gång för länge sedan - hade detta helt klart för oss. Jag vill därför i korta ordalag repetera vad som är vad. Detta med anledning av att jag nyligen fick en fråga, som vittnar om att det finns oklarheter "på sina håll". 

Frågan kom med anledning av Stockholms Kattklubbs kommande utställning i Upplands Väsby, helgen 14-15 mars. Därför vill jag än en gång försöka reda ut begreppen, väl medveten om att många sedan länge känner till nedanstående skrivna.

Redan 1936 fanns en bok, där man kunde läsa: "Sverige saknar tyvärr varje sammanslutning till kattuppfödningssportens fromma, som kan anordna utställningar, stambokföring etc. Intresset för raskattuppfödning torde emellertid numera vara så pass stort även hos oss, att en god anslutning säkerligen skulle kunna påräknas för realiserandet av önskemålet: En svensk kattuppfödareklubb”

Sveriges första kattklubb bildades i Stockholm 17 januari 1946 och fick namnet Svenska Kattklubben, som 1955 namnändrades till Stockholms Kattklubb.

Västsvenska Kattklubben med säte i Göteborg bildades 1950. Nu var kattintresset i Sverige stort och antalet medlemmar, uppfödare och utställare ökade. Behovet av bland annat gemensamma regler och stambok blev allt mer tydligt. Den 19 maj 1955 bildades den centrala kattorganisationen inom Sverige, Sveriges Raskattklubbars Riksförbund, som senare bytte namn till SVERAK. Idag finns 42 lokala kattklubbar registrerade i Sverige. I en kattklubb har alla godkända raser rätt till medlemskap inklusive huskatten. (källa SVERAK)

Rasringar eller raskattklubbar arbetar specifikt för den egna rasen. Några är SVERAK-anslutna men t.ex Ragdollklubben (RK) är det inte. Rasringar håller egna utställningar för sina medlemmar, s.k. klubbmästerskap, där katterna bedöms av auktoriserade domare men där titlar ej får tilldelas.

Imorgon fortsätter jag skriva lite om kattklubbar och utställning, vilket kanske gör det lättare för vissa att hänga med i snacket ibland. Iallafall tyckte jag att det var svårt när jag var ny i "kattvärlden, särskilt när jag läste om olika utställningar och vilka som fick vara med var och varför. Jag kommer inte att vara utförlig utan bara berätta i stora drag.

7 jan 2020

Välkommen till www.kattungar-stockholm.se

 

Om du fyller i din e-mailadress kommer du att få nyhetsbrev från mig. Det kan handla om ett nytt foder, en utställning eller annat "matnyttigt" för kattintresserade.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)